La Săuceşti a început construcția noului dig

Lucrarea care va avea o lungine de peste 18 km are termen de finalizare de 16 luni și valoarea sa se ridică la 25 de milioane de lei.
Construcția noului dig din comuna Săucești, pe malul drept al râului Siret, a început ieri, iar valoarea lucrărilor se ridică la 25 de milioane de lei.

Conducerea firmei Lescaci Com SRL din Negrești Oaș, județul Satu Mare, cea care a obținut dreptul de a executa lucrarea, susține că digul va fi gata cu certitudine anul acesta, adică mai repede cu aproape un an decât este prevăzut prin contract.

“Facem tot efortul să finalizăm lucrările cât mai rapid. Am adus peste 40 de utilaje și peste 50 de oameni care să lucreze la ridicarea digului nou și la consolidarea celui deja existent”, a explicat inginerul Marius Crețu, șeful de șantier de la Săucești.

Emil Vamanu, directorul tehnic al Administrației Bazinale Siret (ABS), afirmă că lucrările au fost date firmei din Satu Mare fără licitație deoarece era o situație de maximă urgență.

“Totuși am impus anumite condiții de la cifră de afaceri, lipsa datoriilor la bugetul de stat, dotări și experiențe similare în astfel de construcții”, a declarat directorul Vamanu.

Pentru ridicarea noului dig, constructorul este nevoit să rupă bucăți din terenurile localnicilor. Este vorba despre câteva sute de proprietari de pământuri agricole care solicită fie bani, fie noi amplasamente.

“De teama unor noi viituri, oamenii au fost de acord cu cedarea unor părți din terenurile lor agricole. Nu sunt suprafețe mari, însă mulți dintre ei trebuie să fie despăgubiți. De acum vom vedea ce pretenții are fiecare locuitor de la care am luat teren. În principiu, vor schimburi de teren”, a mai explicat directorul Vamanu.

Digul care va întări malurile râului Siret este construit conform normelor europene care impun mai mult spațiu pentru ape și creearea spațiului de trecere în cazul viiturilor. (Olimpia Filip)

Olimpia Filip

Inainte - Editie de Bacau Articole publicate pe Bacaul.ro cu permisiunea autorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.