Duminică, de Botezul Domnului, prima slujbă arhierească în Bacău

Băcăuanii vor avea parte anul acesta de slujbă deosebită cu ocazia Bobotezei. Duminică, 6 ianuarie, începând cu orele 9.00. PS Episcop Ioachim Băcăuanul va oficia Sfânta Liturghie, urmată de slujba Aghezmei Mari, la biserica “Precista” din municipiul Bacău. La slujba religioasă ce va fi oficiată de către PS Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, vor participa, pe lângă credincioşii băcăuani, şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale, jude]ene şi locale.

Băcăuanii ştiu că în ziua de Bobotează, trebuie să meargă la biserică pentru a lua apă sfinţită de preot, cu prilejul serbării Botezului Domnului.

I se spune Aghiazmă Mare, cuvîntul „aghiazmă” în limba greacă semnficind „sfinţire”, pentru că în slujba specială cu această ocazie este invocat Duhul Sfînt de nouă ori, şi nu de trei ori ca la Aghiazma Mică. Prin sfinţirea apei mari se sfinţeşte întreaga creaţie. Apele îşi schimbă firea, lucru văzut de toţi cei care au păstrat-o zeci de ani în case. De asemenea, prin aghiazmă se iartă şi unele păcate ale credincioşilor. Pe lîngă sfinţirea lumii exterioare, Aghiazma Mare sfinţeşte şi trupurile creştinilor. Ea este băută de credincioşi, timp de opt zile, adică pînă la Odovania Botezului, înainte de a pune altceva în gură. În restul anului, este dată, în loc de împărtăşanie, celor care nu pot primit Trupul şi Sîngele Mîntuitorului. Conform tradiţiei, credincioşii întrebuinţează Aghiazma Mare şi pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a vitelor, a livezilor, sfinţind lumea din jur şi chemînd ajutorul lui Dumnezeu de-a lungul noului an. Aghiazma Mare este păstrată cu sfinţenie de oameni, îndeosebi în vase de sticlă, unii păstrînd-o după zeci de ani, fără ca aceasta să-şi schimbe gustul sau culoarea.

Chiar dacă nu are termen de valabilitate, celor care au mai păstrat Aghiazmă Mare de anul trecut şi vor să o înlocuiască, li se recomandă, conform canoanelor şi tradiţiei bisericeşti, să o verse într-o fîntînă sau să o toarne la rădăcina unui copac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.