Critici pentru vizita in Franta a primarului din Onesti

Despre vizita oficiala pe care primarul municipiului Onesti a efectuat-o in vara aceasta in Franta, la Eysines, s-a aflat, ca de obicei, abia dupa ce a trecut ceva timp de la reintoarcerea in tara. Nici opinia publica, nici reprezentantii societatii civile si nici macar consilierii locali nu au stiut nimic despre aceasta vizita.

Cvasisecretomania din relatiile oficiale ale municipiului Onesti cu orasele infratite din Norvegia (Skien), Franta (Eysines) si Italia (Pistoia) a iritat inca o data opinia publica, dar si pe câtiva membri ai Consiliului Local, care l-au criticat aspru pe primarul Emil Lemnaru.

“Era bine sa ne spuna si noua, consilierilor locali, despre actiunea din Franta, si nu sa plece asa, pe usa secreta, fara sa stie nimeni – a apreciat Mihai Sova, presedintele Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Local Onesti.

Daca s-ar fi dezbatut aceasta problema in Consiliul Local, primarul putea fi mandatat sa rezolve si alte probleme in Franta, care sa fie mai utile orasului nostru, mai folositoare decât simplele excursii facute, pe bani publici, de acelasi grup de oameni care detine puterea executiva pe plan local”.

Fata de criticile care i s-au adus, primarul Emil Lemnaru a motivat ca el a fost singura persoana oficiala care s-a deplasat la Eysines si ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, el reprezinta municipiul in relatiile cu alte orase.

Primarul ne-a mai spus ca acordul de infatire dintre Onesti si Eysines s-a semnat in 1996 si a fost aprobat, la vremea aceea, de Consilul Local.

“De fapt, vizita in Franta a fost prilejuita de aniversarea a 10 ani de la infratirea dintre Onesti si Eysines – ne-a declarat Emil Lemnaru. Cu aceasta ocazie, am rememorat actiunile comune realizate atunci si in cei 10 ani care au trecut, dar am analizat si posibilitatile de extindere a colaborarii dintre cele doua orase.
De asemenea, am discutat si despre manifestarile dedicate francofoniei, context in care a avut loc si decernarea “Premiului francofoniei”, pe care l-a primit Ioana Atomulesei, eleva la Colegiul “Grigore C. Moisil” din Onesti”
.

Totusi, primarul Emil Lemnaru a recunoscut ca nu a fost singur in Franta, ci impreuna cu mai multi reprezentanti ai asociatiei “Onesti – Europa”, organizatie neguvernamentala din Onesti, precizând ca acestia au facut deplasarea pe cont propriu.

Insa ONG-ul respectiv este privit cu rezerva la Onesti, dat fiind faptul ca presedintele asociatiei, Mirela Tabarcea, este salariat in cadrul Primariei Onesti, dupa cum sustine si consilierul Mihai Sova, care ne-a mai declarat ca va incerca sa afle “daca aceasta asociatie a primit vreo finantare de la bugetul local”.

Sursa: Gheorghe LEU, Observator de Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.