Colonelul Zadea, veteranul baltii

Foto: Irina Bacaoanu- Col.(r) Ion Zadea
Foto: Irina Bacaoanu- Col.(r) Ion Zadea
Pescarii care bat baltile Bistritei si mai cu seama cei ce pescuiesc la coada lacului, il cunosc cu siguranta pe `nea Zadea. Toti i se adreseaza cu “colonele” si majoritatea incearca sa pescuiasca nu departe de el.

E adevarat ca pe balta vrei liniste, dar vorbele domnului Zadea sunt mai linistitoare ca apa. Este imposibil sa nu cazi prada farmecului sau de povestitor.

Colonelul Ion Zadea a iesit la pensie in 1995 si a fost seful punctului meteorologic al Aviatiei. Toti ofiterii il cunosc si il respecta si se spun povesti frumoase despre acest om care pare atat de nostim cu bicicleta lui de peste 30 de ani, un Pegas rosu bine ingrijit.

Isi aseaza metodic unditele, isi pregateste montura si tacticos trage o lulea. Fumeaza pana la unghii. Povesteste despre capturile de pe canalul Racaciuni: un crap de 18 kg, un somn de 24, altul de 26, iar cele de sub 20 de kg nu le mai pune la socoteala.

Spune despre vicii ca-s ale lui si le enumera: femeile, pescuitul si tigara. “Dar am ramas cu ultimele doua”, spune el si se amuza pe tema asta.

Are 72 de ani si n-ai zice. Cand vine pe jos, trece campul si dealurile alaturate Bistritei, ca un adolescent. De ani buni isi sarbatoreste aniversarile pe balta. Anul asta ne asteapta pe 16 septembrie. Promite un gratar de pui, o sticla de vin bun si-o petrecere pescareasca. Cum as putea sa lipsesc cand atat de rar intalnim oameni buni, intelepti si vesnic tineri care nu fac altceva decat sa ne mangaie existenta cu vorbele lor?

Sa ne traiesti, colonele Zadea si… fir intins!

One thought on “Colonelul Zadea, veteranul baltii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.