Casa lui Vântu din Bacău, uitată în paragină

În urmă cu 18 ani a fost introdusă în lista monunentelor istorice şi tot atunci a fost cumpărată de Sorin Ovidiu Vântu.
Clădirea a fost construită de tatăl lui Lucreţiu Pătrăşcanu şi în ea au locuit pe rând toţi prim-secretarii PCR Bacău şi şefii din judeţ ai Ministerului de Interne

Casa din Bacău a lui Sorin Ovidiu Vântu de pe strada Vasile Alecsandri, nr.7, declarată în urmă cu 18 ani monument istoric, zace în paragină. Clădirea de aproximativ 400 de metri pătrați și o curte de peste 1.500 de metri pătrați, a fost cumpărată de SOV în 1992 și în 2004 a fost trecută, împreună cu mai multe proprietăți ale sale din țară, în patrimoniul societății Imobiliar Netork 2002, fostă Gelsor.

Vecinii spun că sunt mai bine de zece ani de când proprietarul ei nu i-a mai trecut pragul. ”Înainte mai venea Vântu cu toată familia, inclusiv cu fata și băiatul. Ba chiar la un moment dat, copii au făcut un an de școală generală la Bacău. Mai veneau tot felul de oameni de afaceri și stăteau la grătare și chefuri. Acum, nimic”, a povestit Lucica Hapenciuc (52 de ani), care locuiește în blocul din vecinătatea locuinței lui Vântu.

Oamenii mai spun că toate chermezele de altădată la care participau persoane publice au încetat de ani buni. Singurii care au intrat în ultimele luni pe poarta casei de pe Vasile Alecsandri sunt fie tineri necunoscuți care stau o noapte și apoi plecă, fie un bărbat care o dată la două zile vine ca să dea mâncare la câini.

”Totul mi se pare un mare secret. Sunt oameni extrem de discreți care vin cu mașini străine, intră stau maxim o noapte și apoi pleacă la fel de discret cum au venit. Habar nu am cine sunt aceia, că nu i-am văzut în viața mea nici prin Bacău, nici la televizor”, a afirmat Benone Bolocan (60 de ani), un alt vecin.

Fosta locuinţă a lui Băluţă şi Găinuşe

Clădirea cu opt camere și salon a fost locuită, în timpul regimului comunist, de către toți prim-secretarii organizației județene PCR și de șefii din Bacău ai Ministerului de Interne din acele vremuri. Printre cele mai sonore nume se află și Alexandrina Găinușe și Ioan Bogdan Băluță, ambii primi-secretari PCR. ”La parter stăteau șefii de la Miliție și de la Securitate. La etaj, prim-secretarii de partid. Era o curățenie exemplară în casă, camerele erau înalte foarte cochete cu mobilă de lemn masivă, lampadare iar grădina era plină cu trandafiri”, a rememorat Elena Petcu (80 de ani), fosta bucătăreasă a generalului Epifane Amohnoaie, șef al Internelor pe județ.

Istoric

Casa lui Sorin Ovidiu Vântu, cu demisol, parter, etaj și garaj subteran a fost construită în 1936 de către D.D. Pătrășcanu, tatăl liderului comunist Lucrețiu Pătrășcanu. În perioada 1990-1992 clădirea a fost sediul revistei literare Ateneu. În primăvara lui 1992 a fost cumpărată de SOV și în același an Direcția pentru Cultură și Patrimoniu a județului Bacău o declară monument istoric. Până în urmă cu trei ani, casa a fost închiriată diferitelor sedii de bănci, partide politice sau Casei Căsătoriilor. În 2008, casa lui Vântu a fost transformată în cazino, însă la scurt timp a fost închis. (Olimpia Filip)

Olimpia Filip

Inainte - Editie de Bacau Articole publicate pe Bacaul.ro cu permisiunea autorului.

One thought on “Casa lui Vântu din Bacău, uitată în paragină

  • vineri, 24-09-10 la 17:11
    Permalink

    „uitata” si „in paragina” nu sunt oleaca sinonime?

    Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.