Apartamente – bombă cu ceas
Peste 100 de oameni din Bacău au fost afectaţi de o explozie care a avut loc ieri-dimineaţă în centrul oraşului. Cei 28 de locatari dintr-o scară de bloc cu 16 apartamente au fost evacuaţi după deflagraţia produsă din cauza unei acumulări de gaze. Deflagraţia petrecută ieri în oraşul Bacău se poate repeta oricând din cauza reţelelor de gaz învechite şi a lipsei sistemelor de detectare a pericolului.
Specialiştii, oficialii E.ON Gaz şi edilii locali dau declaraţii superficiale despre deflagraţia în care doi locatari au fost grav răniţi. Responsabilii spun că vor da explicaţii şi vor stabili cine se face vinovat abia la finalul anchetelor paralele întreprinse de Procuratură, furnizorul de gaze naturale şi de Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Cei care locuiesc în blocul distrus sunt însă revoltaţi. Ei spun că de două zile simt mirosul gazelor şi că au făcut reclamaţii la E.ON Gaz, însă nimeni nu i-a luat în seamă. „Toţi vecinii mi-au zis că miroase a gaz şi că au reclamat acest lucru. Însă până n-a pocnit blocul, nimeni nu a venit aici”, susţine Albert Zaharia (63 de ani), locuitor din cartier.
În replică, conducerea E.ON Gaz afirmă că din zona blocului au primit, într-adevăr, două apeluri, dar că se reclamau probleme legate de neplata unor facturi. „Vom lua fir cu fir toate sesizările de la începutul anului şi până în prezent să vedem dacă cineva a reclamat scurgeri de gaze pe strada Martir Horia (n.r. – acolo unde a avut loc explozia)”, a replicat Radu Petrea, director general adjunct al E.ON Gaz România.
Din primele cercetări, deflagraţia ar fi izbucnit din pricina gazelor pierdute de la reţeaua de alimentare. Edilii acuză furnizorul de gaz. Primarul spune că reţelele din oraş sunt vechi, de peste 20 de ani, şi că nu pot fi înlocuite cu bani din bugetul local. „Întreaga reţea este proprietatea E.ON-ului. Noi am reabilitat în ultimii cinci ani peste 100 de străzi. La o parte dintre ele am schimbat conductele de gaz, deşi nu era treaba noastră. Cei de la E.ON n-au răspuns solicitărilor noastre de a înlocui conductele vechi când am reparat drumurile”, a spus primarul Romeo Stavarache.
Lipsesc detectoarele de gaze
Deflagraţia de ieri ar fi putut fi evitată dacă pe scara blocului era montat un detector de gaze. „Un astfel de aparat costă 30 de lei. Se montează pe casa scării şi, în caz de scurgeri de gaze, el opreşte alimentarea întregii instalaţii. Din cele 15 scări pe care le am în administrare, doar una singură are un astfel de detector”, a spus Aurel Acatincăi, administratorul unei asociaţii de proprietari.
Corneliu Zaiţ, purtătorul de cuvânt al E.ON Gaz Moldova, afirmă că oamenii sunt obligaţi de lege să-şi pună astfel de aparate, însă doar în propriile locuinţe. „Noi, în acest moment, nu ne axăm pe această speţă, a detectoarelor. Cert este că explozia a avut loc în vecinătatea blocului şi încă nu se cunosc cauzele. Ţevile din bloc aparţin locatarilor, iar cele de pe stradă sunt ale noastre”, a explicat Zaiţ.
Specialiştii spun că doar o minune a făcut ca nimeni să nu-şi piardă viaţa în explozie. Totuşi, doi bătrâni care locuiau la parterul imobilului au ajuns la spital în stare gravă şi au fost transportaţi cu elicopterul la Bucureşti pentru a fi trataţi. Apartamentul lui Ion Leonte (79 de ani), un locatar de la etajul I, a rămas fără ziduri. Tot avutul i s-a făcut scrum, iar soţia sa a ajuns în stare de şoc la spital. „Eram la bucătărie şi pregăteam ceva. Am auzit o bubuitură de am crezut că a căzut o rachetă. A fost un zgomot grozav. Peste câteva clipe, mi-am găsit soţia în dormitor, printre dărâmături, cu uşile şi geamurile căzute peste ea, cu pijamaua ruptă”, a povestit.
Nu ştiu încotro s-o apuce
Omul este îngrijorat că a rămas pe drumuri şi fără niciun sprijin la bătrâneţe. S-a întors să caute printre dărâmături acte, dar şi banii puşi deoparte pentru propria înmormântare. „Am avut un apartament bun, cu hol mare. Acum nu mai am nimic. Am pierdut acte, mobilă şi trei televizoare. Am avut pe un CEC 3.000 de lei şi alţi bani lichizi 11.000 de lei. Nu mai găsesc nimic”, a adăugat bătrânul disperat.
Şi proprietarii celor şapte autoturisme parcate în faţa blocului sunt îngrijoraţi că vor rămâne nedespăgubiţi. „Eu am daună totală, însă RCA-ul nu plăteşte decât accidentele din trafic. Acum n-o să mă despăgubească nimeni, iar eu am rămas fără maşină. Şi era o maşină bună”, a spus Albert Zaharia.
Oamenii nu ştiu încotro s-o apuce acum. Primăria le-a propus să se mute în căminul unui liceu, dar locatarii spun că vor încerca să se cazeze pe la rude. Specialiştii susţin că sunt şanse mari ca blocul să nu mai poată fi reparat. Potrivit prefectului Constantin Scripăţ, sinistraţii vor primi azi ajutoare în bunuri.
Autori: Claudiu Banea, Olimpia Filip; Sursa: Adevarul de Bacau
Vinovat este categoric E-ON..aceasta companie trebuie sa plateasca totul ..case si despagubiri .Dar oamenii acctioneaza din start gresit…nu ar trebui sa caute cazare pe la rude ci sa stea la acel camin oferit de primarie si trebuie reprezentati de un avocat bun pentru a le rezolva aceasta problema…fiecare secunda pierduta pana cand oamenii buimaciti de nenorocire se vor dezmetici va fi timp castigat de E-ON pentru a musamaliza acea ancheta care zic ca o fac ei pentru a cauta daca a fost facuta vreo sesizare catre ei referitor la scurgere.
Siguranta cetatenilor in ceea ce priveste gazul este in minile acestei companii..nu ar trebui sa se bazeze pe mirosul oamenilor.
Trebuie atacati hotarat in instanta ..altfel acei oameni vor ramane pe drumuri.