Sarbatori Fericite din China!

sarbatori-china Profesoara bacauana Enache Beatrice, care ne-a impartasit aventura avuta pana acum in sistemul de invatamant din China, ne-a scris din nou sa ne povesteasca cum sarbatoreste acolo Craciunul si Anul Nou precum si sa ne spuna despre obiceiurile locale legate de Anul Nou chinezesc.

Buna ziua,

Va multumesc pentru mesajele frumoase!

Am fost intrebata despre Sarbatorile de Iarna din China. Totul este altfel aici.

In primul rand ei nu au sarbatoaresc religios Craciunul, nefiind crestini. Insa s-au organizat petreceri perfect copiate si chiar mai bine regizate decat la noi, in care nu au lipsit simbolurile sarbatorii.

Orasul, magazinele, toate locatiile sunt frumos decorate si au destule ornamente tinand cont ca de aici trimit spre intreaga lume podoabe de sarbatori.

Insa ei nu stiu sa simta sarbatoarea, pentru ei este doar inca o ocazie de-a se distra si atat.

Despre Anul Nou chinezesc

Cat despre Anul Nou, exista… dar pe 3 FEBRUARIE 2011, Calendarul chinez este un calendar (astronomic) întocmit după lună cu toate că ia în considerare un ciclu solar de un an ia de asemenea în considerare și ciclurile lunii. Aici 1 Ianuarie e doar o alta fila din calendar si o zi in care au liber o parte din chinezi.

Insa in februarie e marea petrecere pentru Anul Nou Chinezesc. Au liber cel putin o saptamana, dar pregatirile incep cu mult inainte.

Femeile fac curat si prepara bucate din peste si pui. Cuvantul englezesc ‘fish’ suna ca si expresia din limba chineza ‘sa ai bani pusi deoparte’, de aceea masa trebuie sa contina peste (fish).

Nimeni nu se tunde in acea perioada (pentru ca-si taie norocul), isi cumpara haine noi (in special rosii) si isi impodobesc casele cu fructe (portocalele-semnul bogatiei) si flori. Gunoiul din casa se aduna undeva si se arunca dupa Anul Nou, pentru a nu-si arunca norocul din familie.

Nici un copil nu trebuie sa planga in acele zile sau cineva sa se taie si sa sangereze pentru ca este semn rau, prevestitor de an nu tocmai bun. Asa ca parintii sunt foarte grijulii cu odraslele in perioda aceasta.

In Ajunul Anului Nou se strang la cina de la bunica la unchi si daruiesc bani celor mai mici din familie. Banii sunt pusi numai in plicurii rosii. Plicurile rosii sunt obligatorii si fara alternativa (rosu fiind culoarea lor preferata, insemnand noroc), avand caractere chinezesti aurii (auriu insemnand bani, bogatie). Sumele variza de la sute de ¥ pana la mii de ¥, nefiind o suma fixa. Celor mai in varsta li se fac diverse cadouri dar niciodata bani. Banii sunt numai pentru cei mici !

Tot o traditie pentru ei este ornatul usilor cu hartie rosie, iar pe geamuri lipirea bucatilor de hartie (couplets), pe care sunt scrise diverse cuvinte, precum: noroc, fericire, bucurie, succes.

In zilele urmatoarele are loc dansul dragonului. Acest dans este de fapt o alternativa la colindul crestin. Familiile bogate platesc dragonul pentru a dansa in fata casei sau firmei iar cei mai putini bogati pot vedea acest dans pe strada… gratis !

Noaptea Felinarelor este o alta traditie. Parintii sau bunicii (deoarece majoritatea copiilor sunt crescuti de bunici) confectioneaza felinare rosii pentru cei mici, din hartie creponata cel mai adesea, in care pun lumanari, iar noaptea sunt lasati sa umble cu ele pe strazi pentru a speria spiritele rele.

Acestea sunt doar cateva din traditiile lor si sper sa nu pierd ocazia sa le vad. De simtit la adevarata lor intensitate nu am cum, pentru ca sunt romanca si mi-s dragi colindele, cozonacii nostri si mirosul de brad.
Pentru mine Anul Nou Chinezesc este un spectacol, la fel cum pentru ei Craciunul este o ocazie de a organiza petreceri. Craciunul din suflet face diferenta si nu modul de-al celebra !!!

CRACIUN FERICIT SI LA MULTI ANI !
Beatrice Enache

10 comentarii la „Sarbatori Fericite din China!

  • vineri, 24-12-10 la 11:26
    Permalink

    esti o scriitoare desavarsita.prin randurile tale am vazut o parte din china.scrii cu o usurinta fantastica iar randurile tale ajung atat ajung la noi imagini.eu parca m-am vazut acolo.
    iti doresc un craciun fericit si sunt convinsa ca inima ta bate pentru cei ramasi in tara.esti o inima din china ce bate pentru romania.

    Răspunde
  • sâmbătă, 25-12-10 la 9:16
    Permalink

    Bravo, ma bucur ca esti romanca, desteapta, ambitioasa si stii ce vrei. Eu cred ca si tu esti o ambasadoare a RO.La mai multi ca voi, tineri ambitiosi ! Ps. Sa fii fericita in noul an si mai vorbeste-ne de anul iepurelui de metal.

    Răspunde
  • duminică, 26-12-10 la 14:26
    Permalink

    Felicitari Admir curajul tau Asimilezi cultura pe viu GARCIA LORCA spunea ; cand sunt bolnav citesc ,cand sunt sanatos ma plimb si invat mult mai multe SUCCES Te iubim

    Răspunde
  • duminică, 26-12-10 la 19:54
    Permalink

    ar trebui sa trimiti mai des impresii despre aventura ta in china.
    succes

    Răspunde
  • luni, 27-12-10 la 6:49
    Permalink

    vorbeste cu cei din redactie sa-ti ofere un editorial(chiar contracost) si o data pe saptamana si ne scrii despre china.poti face poze din mijlocul evenimentelor si astfel putem vedea si noi cum este acolo.trimite-ne si poze.mereu am fost curioasa cum arata china,magazinele,strazile,oamenii,parcurile,scolile.pentru noi china e doar o tara indepartata,putin accesibila dar intr-o dezvoltare continua,pentru tine este tara in care locuiesti momentan.imbogatindu-te pe tine ne imbogatesti si pe noi!
    felicitari!

    Răspunde
  • luni, 27-12-10 la 8:02
    Permalink

    va multumesc pentru incurajari si cuvintele frumoase.toate mesajele venite de la voi imi aduc romania mai aproape.
    China este o tara uluitoare pentru ca a invatat un lucru: CULTURA CA SI MOSTENIRE ESTE O FORTA SI NU O SLABICIUNE.
    si noi avem o cultura deosebita dar nu credem in ea atat de mult incat s-o lasam sa ne reprezinte in lume,asa cum fac ei.
    e o pierdere pentru noi,pana la urma!
    va doresc un an nou bogat,fericit,plin de multumiri si impliniri!

    Răspunde
  • miercuri, 29-12-10 la 11:41
    Permalink

    intamplator am dat de articolul tau.eu am fost in coreea pentru 1 an si mi-a ajuns.pretentiosi,pusi pe gasit nereguli,unde pui ca faceau si referate si-ti luau din salar.eu nu am vazut niciodata banii intregi.bafta si nu da importanta la ce zic ca niciodata nu o sa-i multumesti.ei cu banul,tu cu munca.unii sunt platiti sa gaseasca nereguli,ca si-n romania.sa ai putere sa nu dai bir cu fugitii ca eu dupa 1 an am dezertat.sa ai spor si sporuri!!

    Răspunde
  • sâmbătă, 22-01-11 la 13:28
    Permalink

    ma intreb care este viitorul nostru ca profesorii aici? muritori de foame(unii deja suntem la propriu).doamna beatrice este o norocoasa ca a putut lua decizia sa plece,dar nu toti suntem la fel de puternici si hotarati ca dansa.ce ramane de facut? plecare este o solutie,poate cea mai buna dar nu toti ne-o putem permite.felicitari pentru curaj,ambitie , caracterul puternic pe care-l aveti si nu va mai intoarceti in invatamantul romanesc pentru ca o sa traiti dezamagirea de-a fi profesor in romania la fiecare salar!!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.