Albiile majore ale raurilor trebuie curatate
Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial prognozate, există riscul producerii de viituri rapide pe versanţi, torenţi, pîraie şi creşteri de niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie pe cursurile superioare şi rîurile mici din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna, Rîmnicu Sărat, din judeţele: Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea.
Izolat, pe unele rîuri mici din bazinele superioare ale: Sucevei, Moldovei, Bistriţei, Trotuşului şi Putnei se pot atinge şi chiar depăşi cotele de inundaţie.
Pe rîurile mici, inundaţiile locale pot fi cauzate şi de blocaje artificiale ale albiilor.
De aceea se impune îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albia majoră a cursurilor de apă, întreţinerea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere, precum şi îndepărtarea plutitorilor din secţiunile podurilor şi podeţelor în localităţi.
Pe perioada în care este anunţat Codul Galben, există un risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care nu conduc la pagube semnificative, dar care necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere sau expuse la inundaţii.
Depăşirile cotelor de atenţie aduc cu sine anunţarea Codului Portocaliu, care presupune un risc de viituri generatoare de revărsări importante, susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vieţii colectivităţilor şi siguranţei bunurilor şi persoanelor.
Odată cu depăşirea cotelor de atenţie putem vorbi de codul roşu, adică un risc iminent de viituri majore.
Evenimentul de Iasi