Activitate terapeutică „nemedicală” iniţiată de Asociaţia pentru Promovarea Dezvoltării Personale

Finalul primului semestru al anului 2012 este moment de bilanţ pentru activitatea derulată de Asociaţia pentru Promovarea Dezvoltării Personale din Bacău în cadrul PROIECTULUI DE ART-TERAPIE “RAZĂ DE SOARE” finanţat de Fundaţia pentru Comunitate şi MOL România prin Programul pentru Sănătatea Copiilor.

În perioada noiembrie 2011 – octombrie 2012 APDP derulează acest proiect ce are ca beneficiari 15 copii cu vârste între 5-18 ani, diagnosticați cu diabet zaharat.

Originalitatea programului constă în faptul că s-a iniţiat o activitate terapeutică „nemedicală” la nivelul municipiului Bacău unde nu există servicii de reabilitare prin art-terapie pentru copii şi tinerii cu dizabilităţi sau care suferă de boli cronice. Tratamentul medicamentos este absolut necesar în profilaxia bolii sau dizabilităţii persoanei, dar are nevoie de susţinerea unor programe de consiliere/terapie care să îmbunătăţească confortul psiho-fizic, să crească încrederea în sine şi în potenţialul propriu de a face faţă bolii/dizabilităţii, să creeze motivaţia depăşirii situaţiilor dificile, să aducă modificări pozitive în comportamentul lor şi să contribuie la creşterea capacităţii, acestor persoane, de a se integra cât mai bine atât social cât şi, pe viitor, profesional, la nivel comunitar.

Activităţile creative de grup: desen, pictură, modelaj, colaj, dans, jocul cu marionete, audiţii muzicale etc., derulate sub îndrumarea a doi psihologi, îi ajută pe copii să-şi exprime, într-un mediu securizant, sentimentele, emoţiile, trăirile, conflictele, temerile, speranţele, fără teama de a fi judecaţi, marginalizaţi.

Activităţile cu beneficiarii se desfăşoară în zilele de luni, miercuri şi vineri ale fiecărei săptămâni, 3 grupe (5-9 ani, 10-14 ani, 15-18 ani). 5 tineri participă la cursul de iniţiere în tainele artei fotografice, curs susţinut de artistul fotograf Romeo Mărăndici.

În acest proiect sunt implicați activ 6 voluntari elevi în cadrul Colegiului Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău. Ei sunt un suport real în derularea activităților pe grupe, dar şi în cele de pregătire,  diseminare, vizibilitate.

Pe parcursul proiectului a fost organizată expoziţia “Art-mărţişor”, masa rotundă cu tema „Diabetul zaharat – o provocare în viaţa copilului” şi  expoziţia de fotografii şi lucrări „Art-foto” deschisă vizitatorilor din data de 02.06.2012.

Beneficiile activităţilor derulate în proiect sunt reale, copii şi-au îmbunătăţit abilităţile de comunicare, şi-au descoperit resurse ce le pot folosi în depăşirea unor momente dificile, şi-au făcut noi prieteni, păstrează legătura între ei, au descoperit beneficiul sprijinului şi colaborării în cadrul grupului, iar părinţii lor au format un grup de discuţii, informare, sprijin pe care îl susţin cu propria lor experienţă de viaţă.

Ne bucurăm că am putut să le acordăm sprijin, să le fim alături, să-i motivăm, să le arătăm că nu sunt singuri şi astfel să descopere cât de important şi benefic este să colaboreze, să se deschidă către lume. Dorim să menţionăm  evoluţia grupului de beneficiari, tineri cu vârsta între 15-18 ani. Aceştia prin curajul, energia și responsabilitatea de care dau dovadă în gestionarea impactului bolii asupra propriei lor vieți  constituie un exemplu de urmat  atât de cei mai mici aflaţi în aceeaşi situaţie, dar şi de mulți copii și tineri aflați în dificultate sau cu nevoi speciale. (Carla Popa)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.