A murit săscuțeanul Teodor Negoita, primul roman care a ajuns la Polul Nord


Cercetatorul si exploratorul Teodor Gheorghe Negoita, primul roman care a atins Polul Nord, in 1995, nascut in comuna Sascut in 1947, a incetat din viata, miercuri, au anuntat Societatea de Geografie din Romania si revista Terra Magazin. Teodor Negoita va fi inmormantat, sambata, in localitatea natala, Sascut Sat, din judetul Bacau.

„Dr. Teodor Gheorghe Negoita a fost liderul cercetarii polare romanesti, careia s-a straduit sa-i sporeasca vizibilitatea, in special pentru Antarctica, sufletul si inima lui. A fost, de asemenea, un bun prieten si coleg, care ne va lipsi tuturor. Dumnezeu sa-l odihneasca!”, mentioneaza echipa Terra Magazin.

Director al Institutului Roman de Cercetari Polare si presedinte al Fundatiei Antarctica Romana, Teodor Negoita a fost primul roman care a atins Polul Nord (1995), a organizat si condus numeroase expeditii in Arctica si Antarctica, a reprezentat Romania la sedintele Tratatului Antarctic si a fost membru extrem de activ al Comitetului pentru Protectia Mediului in Antarctica, noteaza Agerpres.

In anul 2006, Teodor Gheorghe Negoita a pus bazele primei si singurei statii de cercetari polare romanesti in Antarctica, Law-Racovita.

Ca membru activ al Consortiului Polar European si al Consortiului European pentru proiectul ‘Aurora Borealis Icebreaker’, a contribuit in mod semnificativ la actiunile acestor proiecte in ultimii ani.

De-a lungul carierei sale, a publicat peste 30 de lucrari stiintifice, in reviste cu mare impact in lumea stiintifica internationala si a contribuit la popularizarea rezultatelor cercetarilor sale prin numeroase intalniri, simpozioane si sesiuni de comunicari in tara si strainatate.

Teodor Gheorghe Negoita a fost decorat de presedintele Emil Constantinescu cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter si a primit din partea presedintelui Traian Basescu, la propunerea si recomandarea Academiei Romane, Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Comandor.

Sursa: Hotnews

Un comentariu la „A murit săscuțeanul Teodor Negoita, primul roman care a ajuns la Polul Nord

  • marți, 03-05-11 la 18:54
    Permalink

    Dumnezeu sa-l ierte, l-am cunoscut, am vb cu el chiar imediat dupa expeditia la Polul Nord, a fost un om deosebit. Pacat ca s-a dus asa repede

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.