Chinezii stiu sa spuna „TE IUBESC !”

China. Lectie de limba romanaVa prezentam un nou episod din aventura profesoarei bacauane Beatrice Enache in sistemul de invatamant chinez.

In China a avut loc Festivalul Limbilor Straine 2011 (editia a IV-a). Evenimentul a fost mediatizat in intreaga tara si a fost patronat de Universitatea din Nanjing, Departamentul de Lingvistica Externa si Lingvistica Aplicata. Alaturi de cursurile demonstrative in diferite limbii precum: limba germana, limba spaniola, limba franceza, limba indoneziana, limba araba, limba japoneza, limba coreeana sau esperanto, anul acesta s-a predat si limba romana.

În 2002 NJU a sărbătorit aniversarea a 100 de ani iar de-a lungul timpului a fost vizitata de fostul preşedinte al SUA George Bush, fostul preşedinte francez Francois Mitterrant, fostul prim-ministru australian Robert Hawk, etc.

Am avut ocazia sa predau trei cursuri demonstrative in limba romana, pe parcursul a doua zile. Au participat la cursul in limba romana atat adolescentii chinezi cat si profesorii din Filipine, Canada sau Camerun.

Le-am explicat despre originea limbii romane, despre formarea poporului roman, despre traditiile noastre, i-am invatat sa numere si sa spuna „TE IUBESC!” (expresie care a fost retinuta foarte repede).

Adolescentii nu stiau nimic despre Romania, iar cei care stiau… stiau eronat. In primul rand i-am lamurit ca tara se numeste Romania si nu Lomania, ca eu sunt romanca si nu lomanca. Au fost incantati, mai ales ca le-am scris pe tabla un scurt dialog in limba romana si ei au fost invitati sa-l citeasca si sa dialogheze in limba romana in fata clasei.

La randul meu am asistat la cursul in limba indoneziana si esperanto, limba care urma sa se vorbeasca in Europa, dar care „n-a prins” si a ramas o limba experimentala.

Nu am incercat sa-i impresionez ci sa le semnalez faptul ca undeva, in Europa… exista si Romania. O tara cu oameni frumosi, pasnici si zambitori.

De fapt asa mi-am incheiat si cursul: „Si pentru chinezi si pentru romani zambetul are un dublu inteles: de bucurie sau de tristete!”

Cu respect! Beatrice Enache

One thought on “Chinezii stiu sa spuna „TE IUBESC !”

  • sâmbătă, 26-03-11 la 7:16
    Permalink

    Bravo, asa ar trebui sa ne cunoasca strainii, prin astfel de persoane care sunt ambasadori ai limbii si culturii romanesti.

    Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.