“Artă murală pentru suflet”: Colegiul de Artă în vizită la Colegiul Pedagogic
Ucenici ai artei monumentale de clasa a noua de la Colegiul de Artă George Apostu din Bacău au experimentat pictura pe dimensiuni mari în spațiul public al Colegiului Pedagogic Ștefan cel Mare. Aflați la început de drum, prima aventura artistică de amploare a elevilor de la secția de artă monumentală a durat o săptămână încărcată de emoție, creativitate și efort susținut.
Proiectul „Arta murală pentru suflet” are în vedere inițierea elevilor participanți, a cadrelor didactice implicate (profesoarele Katy Andrieș și Nicoleta Cărare), în demersul estetic de apreciere si valorizare a artisticității si a incorporării acesteia în util, oferindu-le criterii, principii, noțiuni și priceperi tehnice specifice artei în general și picturii murale în particular.
Prin realizarea de proiecte de pictura murală, elevii prezintă în spaţiul public experienţa lor în cunoaşterea necesităților unui spațiu armonios, prin mijloace artistice, exprimând propriile atitudini de identitatea culturală.
Prin specificul său, proiectul are un caracter formativ urmărind dezvoltarea priceperilor și deprinderilor practice prin folosirea informațiilor furnizate de specificul tehnicilor murale dar și a atitudinilor estetice de apreciere și judecata a actului de creație.
Rolul principal al decorației murale este de a realiza o legătura intre mediul natural și cel arhitectural; de a umaniza un spațiu artificial (arhitectura), de a crea un cadru și o ambianța estetică optimă desfășurării existenței societății omenești, a celei școlare în speță.
Produsul final (pictura murală) a fost realizat de elevii muraliști de la Arte, cu ajutorul colegilor de la Colegiul Pedagogic, în zona de acces (holul) de la parterul Corpului A al Colegiului Național Pedagogic “Ștefan cel Mare“ Bacău.
Prin acest program elevului i se oferă perspectiva completă și dinamică – evolutivă din punct de vedere estetic și tehnologic al istoriei artei și a modalităţilor de comunicare (idee, material si tehnica de realizare) în vederea realizării propriu-zise a unui discurs plastic parietal.
Scopul proiectului este trezirea şi amplificarea în rândul tuturor elevilor a receptivității la valorile culturale, de a le oferi șanse egale de afirmare, precum şi de a determina implicarea activă a şcolii în viaţa comunităţii, prin realizarea unui parteneriat elevi – școala/liceu – comunitate – familie, raportat la standardele şi practicile europene.
Colegiul Național de Artă și Colegiul Național Pedagogic își propun valorizarea patrimoniului imaterial în comunitatea şcolară a Județului, pentru dezvoltarea sensibilităţii estetice prin arta plastică.