Razboiul icoanelor

Initiativa de a fi scoase simbolurile religioase din institutiile de invatamint din Romania nu este privita cu ochi buni de catre bacauani. Profesori, preoti sau oameni polici, nimeni nu considera binevenita o asemenea masura.

Dupa cum era firesc, cei mai intrigati de asemenea propuneri au fost preotii. Atit cei ortodocsi, cit si cei romano-catolici, pentru care un astfel de gest poate deveni oricind un pas spre scoaterea Religiei din cadrul disciplinelor de invatamint.

„Cu ce-i deranjeaza pe unii sau pe altii icoanele? Unii le pot privi doar ca tablouri. Pentru crestini, icoanele sint un mijloc de mintuire, o punte de legatura intre cer si pamint. Cu ce-i deranjeaza pe unii? Astfel de initiative vin fie din partea neo protestantilor, fie a ateilor. Incep cu icoanele si, incet, vor sa ajunga la excluderea orei de Religie”, ne-a declarat preotul protopop Constantin Tomozei, parohul bisericii „Precista” din Bacau.

Pentru monseniorul Petru Mares, de la biserica romano-catolica „Sfintii Petru si Paul”, o asemenea initiativa nu poate veni decit din partea unora care vor sa iasa din anonimat.
„Nu cred ca se pune problema scoaterii simbolurilor religioase din institutiile de invatamint. Poporul nostru este un popor credincios. Sint idei care apar in mintea unora care vor sa-si faca un nume prin prostii de acest gen”, a opinat monseniorul Mares.

Inspectorul de religie din Bacau, preotul Constantin Leonte, nu intelege rationamentul pe baza caruia simbolurile religioase, cum ar fi icoanele, ar trebui afisate numai în cursul orelor de religie sau exclusiv în cadrul învatamintului religios.
„Daca in manualul de filosofie apare filosofi ca Marx, Engels, a caror gindire stim de unde provine, si daca imi lezeaza libertatea mea de constiinta, trebuie sa cer scoaterea manualului de religie din scoli? Unde este libertatea, daca cineva ma obliga sa fac lucruri care nu-mi convin? Ar trebui desfiintate si troitele pe motiv ca tulbura constiinta necredinciosilor. Imi pare rau ca s-a ajuns la astfel de discutii din cazua unor mercenari ai asa-zisei libertati”, a afirmat preot doctor Constantin Leonte.

Pentru profesori, atita vreme cit libertatea copiilor este respectata conform legii, prezenta simbolurilor religioase nu poate reprezenta o problema.
„Eu zic ca sintem un popor de crestini si fiecare are dreptul sa faca ce vrea. La noi, majoritatea copiilor este de acord cu implementarea unei icoane in clase. Sint unii care s-au declarat atei si, daca au dorit sa nu studieze religia, am acceptat si acest lucru. Dar in scoala nu sint mai mult de 4-5 copii in aceasta categorie. Legea specifica ca cine nu doreste nu e obligat sa participe la ora de religie. Iar libertatea copiilor este respectata. In privinta icoanelor, puse pe perete, cine vrea sa se uite la ele, se uita, cine nu, nu. Problema invatamintului romanesc nu e aici”, a ne-a spus Constantin Lupu, directorul Colegiului Pedagogic „Stefan cel Mare” din Bacau.

Pentru profesorii universitari, cel putin in primii ani de scoala, simbolurile religioase sint necesare in institutiile de invatamint. „Este o problema delicata, ce trebuie analizata cu minutiozitate pentru a nu stirni aversiune. Tot ce-i fortat nu e binevenit. Simbolurile religioase, ca si studiul religiei, au rolul lor in clasele primare. Insa nu cred ca trebuie exagerat si sa fie duse pina la liceu si in mediul universitar. Daca nu s-a format constiinta religioasa pina atunci, e greu s-o formezi dupa aceea. Un rol mai bine definit ar trebui sa-l aiba Biserica si orele de dirigentie. Si nu oricum. Trebuie sa existe o metoda anume pentru a-l face pe copil sa inteleaga de ce trebuie sa creada in Dumnezeu”, a afirmat prof. univ. dr. Gogu Ghiorghita, rectorul Universitatii Bacau.

One thought on “Razboiul icoanelor

  • joi, 07-12-06 la 16:41
    Permalink

    „rugamintea mea ar fi sa studiati sfanta scriptura in care veti gasi cele zece porunci pe care le bolborosim seara de seara fara sa gandim ce spunem.
    1.Eu sunt domnul dumnezeul tau sa nu ai alti dumnezei afara de mine.
    sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din care sunt in cer sus ,si din cate sunt pe pamant,jos ,si din cate sunt in apele de sub pamant.”
    Iesirea 20;1
    BIBLIA SAU SFANTA SCRIPTURA EDITIA 1
    BISERICA ORTODOCSA DIN MOLDOVA

    CITIND SF. SCRIPTURA DACA VRETI SA-L CAUTATI SI SAL GASITI PE DUMNEZEU
    ATUNCI O SA VA DATI SEAMA DESPRE VALOAREA CHIPURILOR CIOPLITE A IDOLILOR FARA GLAS PENTRU-CA SCRIEM IN SF . SCRIPTURA LA AVACUM CAP.1 VERSETUL 4;5 VERSETUL 18;19

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.