5 curiozități despre Amsterdam

Orașul Amsterdam este una dintre destinațiile de vacanță pe care trebuie să le vizitezi cel puțin o dată în viață! Cel mai cunoscut oraș din Țările de Jos se numără printre cele mai cosmopolite din lume, fiind foarte recunoscut și apreciat pentru viața de noapte care-i animează străzile.

Și, dacă vrei să pleci în vacanță cu temele făcute, îți prezentăm un top 5 al celor mai inedite și impresionante curiozități despre Amsterdam!

1. Este un oraș construit pe milioane de grinzi

Poate cea mai interesantă dintre multele curiozități care gravitează în jurul istoriei orașului este aceea că Amsterdamul a fost construit pe milioane de grinzi din lemn. Dată fiind poziționarea sa, la un metru sub nivelul mării, construcțiile de aici necesită susținere pentru a putea rămâne la suprafață, intacte!

Potrivit specialiștilor, orașul Amsterdam se ridică pe circa 11 milioane de stâlpi care au fiecare 10-15 metri lungime și care sunt fixați în nisip.

De exemplu, clădirea celui mai important hub feroviar din Țările de Jos, Amsterdam Centraal Station are la bază nici mai mult, nici mai puțin de 9.000 de astfel de stâlpi. Vestea bună este că, dacă te gândești să te muți în Amsterdam, doar 10 grinzi din lemn sunt necesare pentru ridicarea unei case!

2. Amsterdamul numără peste 1.500 de baruri și coffee shopuri

Dacă te numeri printre împătimiții petrecerilor până în zori, cooptează-ți gașca de prieteni și îmbarcați-vă împreună în primul zbor către Amsterdam! Polul distracției din zona Țărilor de Jos, Amsterdamul numără în total peste 1.500 de baruri și cafenele unde te poți distra și poți socializa alături de cei care te însoțesc în vacanță, dar și de oamenii locului sau alți turiști!

Și mai interesant este faptul că frumosul oraș găzduiește primul bar destinat persoanelor gay. Acesta a fost deschis în 1927 și funcționează și astăzi, pe strada Zeedijk 63.

3. Este supranumit „Veneția Nordului”

Știai că Amsterdam este supranumit „Veneția Nordului”? Ei bine, orașul și-a câștigat această titulatură ca urmare a numeroaselor canale care există aici. Este vorba de peste 165 de canale care măsoară 110 km de căi navigabile. Cu ajutorul bărcilor, turiștii pot admira arhitectura impresionantă a clădirilor din zonă.

Deci, dacă te aventurezi unui tur fascinant la bord, nu uita să fotografiezi și celebrele case ponton cu grădini plutitoare specifice orașului.

4. Amsterdamul este patria caselor cu fațade înguste

Dacă în promenada ta pe străzile celui mai faimos oraș din nordul Europei vei observa numeroase construcții caracterizate de fațade înguste, nu ar trebui să te surprindă; Amsterdamul este foarte cunoscut pentru acest stereotip architectural, iar motivul este cât se poate de intuitiv: în trecut, aici, impozitele pe clădiri se calculau în funcție de dimensiunile frontului stradal. Ca soluție, locuitorii orașului au apelat la acest mic artificiu!

Mai mult decât atât, Amsterdamul cuprinde casa cu cea mai îngustă fațadă din lume, de doar un metru lățime!

5. Amsterdamul deține cea mai mare concentrație de muzee pe metru pătrat

Cârcotașii ar spune că orașul cosmopolit al Olandei atrage doar turiștii interesați de plăcerile extravagante care se pot îndeplini aici! În realitate, Amsterdamul este o destinație ideală pentru iubitorii de cultură fiindcă are cea mai mare concentrație de muzee per metru pătrat.

Orașul oferă vizitatorilor 75 de muzee, dintre care unul situat chiar în incinta aeroportului Schiphol.

Dacă vrei să descoperi și mai multe detalii inedite despre magnificul Amsterdam, trece-l pe lista destinațiilor tale viitoare!

One thought on “5 curiozități despre Amsterdam

  • marți, 11-04-23 la 9:56
    Permalink

    Amsterdam este una dintre cele mai frumoase si cosmopolite destinatii din lume si, fara indoiala, trebuie sa fie luat in considerare pentru urmatoarea vacanta! Este un oras plin de istorie si atractii, care merita sa fie vazut si apreciat pentru tot ceea ce ofera. In plus, toate curiozitatile de mai sus fac ca orasul sa fie mai special si mai interesant!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.