5 ani de când sărbătorim Ziua Internațională pentru Accesul Universal la Informație

Începând cu anul 2015, pe 28 septembrie, se sărbătorește ziua internațională pentru accesul universal la informație. În data de 17 noiembrie, UNESCO a adoptat o rezoluție pentru această instituire sperând astfel că țările din întreaga lume vor adopta politici privind libertatea de informare. Această zi promovează ideea că fiecare individ din întreaga lume are dreptul să caute și să primească informații. Dreptul la informație este o parte constitutivă a dreptului la libertatea de exprimare și care face referire la informații la toate nivelurile, fie local, național sau internațional. Dreptul la informație este fundamental și pentru luarea deciziilor și pentru sporirea transparenței. Atunci când cetățenii au acces la informații despre modul de guvernare a statului în care trăiesc, înseamnă că se construiesc societăți deschise și sănătoase.

Când World Wide Web a trecut în online, oamenii au fost fascinați de posibilitățile aproape nesfârșite care se desfășurau în fața lor. Noul instrument de colaborare globală a permis oricui să acceseze cunoștințele neexpuse odată și să comunice cu oamenii de pretutindeni, în mod instantaneu. Libertatea, deschiderea și descentralizarea au devenit atunci valori care puteau ajuta oamenii și continuă să o facă. Informația și cunoștințele sunt factori cruciali în dezvoltarea umană. Ne reamintim acest lucru în mod constant, trăind într-o lume dominată de „economia cunoașterii” și de tehnologiile informației și comunicațiilor, care au o putere emoțională și financiară considerabilă asupra noastră.

Internetul a creat până acum puncte importante de intersecție pentru persoanele care doresc să își sporească cunoștințele, precum și să interacționeze și să propage informații. Această rețea globală plină de impact a făcut posibil ca o bancă, o școală, un magazin, un cazinou sau un cinematograf să se mute în mediul online și să ofere oamenilor aceleași avantaje ca locațiile offline sau chiar mai multe. Poți face o cercetare pentru a afla despre cele mai bune prețuri pentru îmbrăcăminte, poți viziona un film lansat chiar recent sau ai ocazia de a experimenta jocuri mentale interesante, care necesită gândire strategică. Toate acestea reprezintă libertatea atunci când vine vorba despre accesul la informații.

Utilizarea eficientă a conținutului informațional necesită totodată un set complex de competențe. Din cauza unei repartizări inegale a resurselor web, precum și a absenței unei structuri organizaționale consistente, localizarea informațiilor relevante și fiabile poate fi uneori anevoioasă și consumatoare de timp. Motoarele de căutare și meta-căutare, precum și indexurile și portalurile ierarhice de subiecte au fost dezvoltate pentru a îmbunătăți accesul la informații specifice. Cu toate acestea, precizia căutării rămâne uneori problematică, deoarece motoarele de căutare nu examinează întregul web și nici nu returnează toate tipurile de informații în mod egal.

Nevoia de acces îmbunătățit a dus la dezvoltarea aplicațiilor. Browserele web utilizează interfețe grafice cu hyperlink-uri încorporate pentru navigare, făcând comenzile de bază cât se poate de evidente pentru utilizator. Cu aceste aplicații, internetul a devenit mai accesibil și a apărut ca o sursă globală de informații. Cercetările științifice de zi cu zi au fost transformate prin accesul la documente cu text integral, precum și prin digitalizarea surselor primare. Aplicațiile de traducere a textului au minimizat barierele lingvistice și tehnologia text-to-speech a îmbunătățit accesul pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Oportunitățile educaționale au fost extinse către noi audiențe și a fost îmbunătățit accesul afacerilor la informații de management și date despre piața actuală. Aplicațiile asincrone, cum ar fi e-mailul și panourile de anunțuri, precum și aplicațiile sincronizate în timp real, cum ar fi mesageria instantanee, camerele de chat și videoconferințele, au modificat tiparele de comunicare și au schimbat substanțial fluxul de informații.

Accesul la informația digitală a afectat practic fiecare aspect al vieții moderne, prin deschiderea de noi căi de comunicare și promovarea unei participări individuale, dar și colective, mai active în societate. Internetul nu numai că a ușurat granițele tradiționale și a deschis accesul la resursele globale, ci a generat și noi întrebări pe măsură ce societatea se luptă să se adapteze la accesul rapid și adesea autonom al informațiilor. Cinci ani în ceea ce privește evoluția tehnologiei informației pot fi cuantificați chiar ca 10 având în vedere descoperirile făcute și de aceea, Ziua Internațională pentru Accesul Universal la Informație poate avea o însemnătate mult mai încărcată acum față de anul 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.