14 finale de vis in istoria Europenelor. Pariezi ca va fi una la fel si in 2016?

180px-Uefa_european_championship_trophyCampionatul European de fotbal este cu siguranta un eveniment extrem de important in ceea ce priveste intalnirile fotbalistice de pe batranul continent si unul pe care eu il urmaresc cu mare interes. In aceeasi situatie probabil ca se afla si o mare parte dintre locuitorii Romaniei, mai ales ca si echipa tarii noastre va participa la aceasta editie a turneului final.

Si chiar daca nu i se acorda foarte mult credit, eu cred in continuare ca nationala ar putea sa faca o impresie buna, chiar daca un loc in fruntea clasamentului pare foarte greu de obtinut.

Poate ca va intrebati care sunt entitatile care estimieaza sansele nationalei noastre ca fiind relativ mici. Ei bine, casele de pariuri considera ca Romania are sanse relativ mici sa se claseze pe locul 2 in grupa.

Desigur ca pot aparea surprize, cum a fost cea din 2004, atunci cand nu prea multa lume se astepta ca Grecia sa ridice trofeul in cadrul turneului final din Portugalia. Insa, de cele mai multe ori, lucrurile sunt destul de previzibile.

Pentru a ramane conectati in permanenta la batalia pentru castigarea turneului final, va recomand sa accesati PariuriX.com. Aici este locul unde meciurile se analizează la sânge! Cei mai buni tipsteri din România vor lua sub lupă toate meciurile disponibile și vor oferi sugestii de ponturi, care de cele mai multe ori s-au dovedit a fi câștigătoare. Pe pagina finala Euro 2016 se va da bătălia supremă între profesioniști, asa ca acesta este locul ideal de unde să te inspiri pentru un pont câștigător la pariuri.

In cele ce urmeaza, voi incerca sa va prezint retrospectiva finalelor Campionatului European de Fotbal, parcurgand toate editiile disputate pana acum. Euro a demarat in anul 1960, astfel ca pana in acest moment au avut loc 14 finale.

1960: Uniunea Sovietica – Iugoslavia
Chiar daca acum pare greu de crezut, pe vremea aceea, aceste doua echipe nationale se bucurau de o anvergura deosebita pe plan european. Rezultatul disputei dintre cele doua echipe a fost unul destul de strans. Sovieticii s-au impus cu scorul de 2-1. Uniunea Sovietica a mai prins ulterior si alte 3 finale, inainte de desfiintarea sa ca si stat, insa aceasta editie a fost si singura in care sovieticii au reusit sa ridice trofeul deasupra capului.

1964: Spania – Uniunea Sovietica
Patru ani mai tarziu, Uniunea Sovietica ajungea iarasi in finala, insa de data aceasta urma sa se confrunte cu Spania, echipa care a fost, in cele din urma si castigatoarea confruntarii. Intalnirea a avut loc in Madrid, pe faimosul stadion Santiago Bernabeu. Avantajul terenului propriu a fost unul dintre elementele care i-au ajutat pe iberici sa se impuna. Spania s-a impus cu scorul de 2-1.

1968: Italia – Iugoslavia
Iugoslavia se calificase iarasi in finala, dupa 8 ani de zile. Aceasta a fost a doua, dar si ultima oara cand echipa ajungea in aceasta faza a competitiei. Dupa destramarea statului, nici una dintre reprezentativele membre ale fostei aliante nu a reusit sa mai repete aceasta performanta.
Iugoslavia nu a avut insa noroc nici de aceasta data. Italienii s-au impus cu scorul de 2-0 si au reusit sa se incoroneze ca si campioni ai Europei. Si chiar daca Italia a mai fost prezenta si in alte 2 finale, editia din 1968 ramane singura pe care peninsularii au reusit sa o castige.

1972: Germania de Vest – Uniunea Sovietica
Uniunea Sovietica aparea pentru a treia oara in meciul final de la Campionatul European de Fotbal, dar aceasta data nu a fost cu noroc pentru ei, deoarece s-au confruntat cu o echipa foarte bine pregatita care lucra bine impreuna si care dovedise acest lucru cu prisosinta in acea perioada. Iar acest lucru s-a vazut si in acest meci final, in care echipa Germaniei de Vest reuseste sa marcheze trei goluri in timp ce echipa URSS, nu a reusit nici macar un gol de onoare.

1976: Cehoslovacia – Germania de Vest
Pentru cei care au vazut acest meci probabil ca acesta a ramas ca o amintire foarte intensa, deoarece si desfasurarea lui a avut un parcurs deosebit, iar finalul a fost absolut memorabil, mai ales prin suspansul creat in timpul prelungirilor si al loviturilor de la 11 metri.
Daca in editia precedenta Germania de Vest reusea sa se impuna, de aceasta data situatia nu a mai fost la fel de roz pentru nemti. Condusa cu 2-1, Germania de Vest a reusit sa egaleze chiar in finalul partidei, prin golul inscris de Holzenbein in minutul 89.
Totusi, Hoeness a ratat cel de-al 4-lea penali al nemtilor iar Cehoslovacia s-a impus, reusind sa marcheze toate cele 5 lovituri de departajare.

1980: Belgia – Germania de Vest
Si, din nou, Germania de Vest apare iarasi in meciul final al Campionatului European, insa pentru ultima data in aceasta forma, adica inainte de caderea zidului Berlinului. Belgienii nu au stralucit in aceasta paritida, iar Germania de Vest s-a impus cu 2-1 si a castigat din nou trofeul, la 8 ani dupa ce reusesera pentru prima data aceasta performanta.

1984: Franta – Spania
Finala din 1984 s-a jucat la Paris, iar acest lucru a influentat intr-o oarecare masura rezultatul final. Spaniolii incepusera partida intr-o maniera cat se poate de curajoasa, insa sansa nu a fost de partea lor. Echipa gazda s-a impus cu scorul de 2-0, dupa o evolutie absolut spectaculoasa a fostului presedinte FIFA, Michel Platini, care a reusit sa deschida scorul pe tabela de marcaj.

1988: Olanda – Uniunea Sovietica
Ultima participare a Uniunii Sovietice la Campionatul European nu a fost incununata cu un succes, deoarece Olanda a reusit sa se impuna cu scorul de 2-0. Partida este retinuta, in principal, datorita executiei spectaculoase prin care Ruud Gullit a reusit sa marcheze un gol, cu totul si cu totul spectaculos.

1992: Danemarca – Germania
Chiar daca Danemarca nu se calificase intial in finala Campionatului European de Fotbal din 1992, faptul ca Iugoslavia traversa o perioada de razboi in acel moment, a determinat accederea danizelor in faza finala a competitiei. Supriza si mai mare a fost insa rezultatul final al confruntarii. Danemarca s-a impus cu scorul de 2-0 in fata marii favorite, Germania.

1996: Cehia – Germania
Dar dupa patru ani de la infrangerea suferita cu Danemarca, Germania se intoarce cu forte proaspete si reuseste sa invinga echipa Cehiei cu scorul de 2-1. Ce e drept, golul izbavirii a venit in prelungiri, in minutul 95, cand Oliver Bierhoff a marcat cel de-al doilea sau gol pentru echipa Germaniei.

2000: Franta – Italia
Finala de la Euro 2000 a avut o desfasurare similara cu cea din precedanta. Echipa Cocosului Galic reusise sa castiga Cupa Mondiala cu 2 ani inaintea acestei confruntari, in 1998. Desi Italia parea favorita la castigarea trofeului, Franta a reusit sa se impuna in prelungiri, prin golul de aur reusit de Trezeguet.

2004: Portugalia – Grecia
La fel ca in anul 1992, a existat o echipa supriza, de la care nimeni nu se astepta la o asemenea performanta. Chiar si in momentul in care a reusit calificarea in finala, Greciei nu i s-a oferit prea mult credit. Pana la urma, Portugalia urma sa dispute o finala pe teren propriu, si chiar daca elenii reusisera sa-i invinga pe portughezi in faza grupelor, nimeni nu se gandea ca Grecia urma sa ridice trofeul. Angelos Charisteas a marcat singurul gol al partidei, care i-a incununat pe greci campioni ai europei.

2008: Germania – Spania
Chiar daca Germania a inceput in forta intrecerea, nu a durat mult pana sperantele lor au fost facute tandari dupa golul lui Torres din minutul 33. Spania s-a impus cu 2-1 si a castigat Euro pentru a doua oara, dupa 44 de ani, fara sa piarda nici o partida in aceasta campanie.

2012: Spania – Italia
Ibericii veneau sa se lupte pentru a-si apara trofeul, din postura de campioni mondiali si europeni. Italia, aflata in plina reconstructie, nu era considerata printre favoritele principale ale turneului. Spania s-a impus, fara probleme, cu scorul de 4-0, obtinand victoria cea mai clara din istoria finalelor competiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.