1 Septembrie – începe un nou an bisericesc ortodox

Putini credinciosi stiu ca la 1 septembrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc inceputul anului bisericesc. Semnificatia simbolica este legata de creatia lumii. Toamna este anotimpul socotelilor lumesti si duhovnicesti, pentru a putea pune un inceput bun pentru perioada urmatoare.

Decalajul de trei luni intre inceputul anului bisericesc si anul nou are o explicatie simbolica si administrativa. Anul liturgic marcheaza etape duhovnicesti ale cresterii noastre in Dumnezeu.

Si la evrei anul bisericesc incepe odata cu luna septembrie. In Biserica Romano-Catolica, anul liturgic incepe cu aproximativ patru saptamani inainte de Craciun.

La fiecare inceput de an bisericesc, crestinii fac ca o recapitulare a raiului. Asa cum acum se strang roadele pamantului, tot asa acum incepe un nou ciclu al mantuirii.

Explicatia administrativa arata ca in Biserica din vechime, dupa incheierea verii avea loc intrunirea sinodului local, in cadrul caruia se facea un bilant si, firesc, se stabileau perspectivele pentru anul urmator.

Sărbătoarea Indictionului, a începutului anului bisericesc, este un fel de revelion duhovnicesc. Anul liturgic marchează etape duhovnicesti ale creșterii noastre în Dumnezeu. Deci scopul lui este formarea noastră, creșterea lui Iisus Hristos în noi.

In Biserica Romano-Catolica, anul bisericesc incepe cu duminica cea mai apropiata de 30 noiembrie, deci cu aproximativ patru saptamani inainte de Craciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.