Zeci de hectare de pădure, mistuite de flăcări în zona Agăş – Asău

2013-05-09 15.25.37Vineri, 10 mai, la ora 19.44, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău (I.S.U.J. Bacău) a fost anunţat telefonic, prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, despre producerea unui incendiu de litieră şi vegetaţie uscată în comuna Asău, sat Straja.

Pentru localizarea şi limitarea incendiului care se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare de litieră, cioate şi doborâturi, la locul evenimentului s-au deplasat efective aparţinând Gărzii de Intervenţie Comăneşti şi Detaşamentului de Pompieri Moineşti, cu trei autospeciale de primă intervenţie şi comandă, încadrate cu 21 pompieri. La acţiunea de stingere a incendiului participă 11 angajaţi Ocolului Silvic Comăneşti şi 25 de pompieri civili ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Agăş.

În cursul zilei de sâmbătă, 25 de pompieri militari cu trei autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi o autospecială cu apă şi spumă continuă acţiunea de intervenţie.

În cursul zilei de sâmbătă 26 de pompieri militari cu 5 autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi o autospecială pirotehnică au continuat acţiunile de intervenţie pentru lichidarea incendiului de litieră şi vegetaţie uscată din comuna Agăş, punctul Târsogul Mare.

Ei au reuşit localizarea incendiului, îndepărtându-se astfel pericolul extiderii acestuia.

Misiunea de lichidare a incendiului ce a afectat o suprafață de aproximativ 40 hectare de litieră, cioate şi doborâturi este foarte dificilă din cauza terenului greu accesibil, echipajele de intervenție fiind nevoite să parcurgă pe jos o distanţă de aproximativ 4 km. Mai mult de atât, în zona în care se manifestă incendiul se înregistrează frecvente intensificări ale vântului și nu există surse de apă, a declarat lt. Andrei-Constantin Grecu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău.

De asemenea, intervenția este îngreunată și din cauza existenței elementelor de muniție rămasă neexplodată, din timpul conflictelor militare. Pentru eliminarea riscului la care sunt expuse forţele de intervenţie, zona este cercetată şi asanată de către echipa pirotehnică din cadrul I.S.U.J. Bacău.

În cele patru zile de misiune au fost ridicate 11 tuburi cartuş de calibru 7,22 mm, 55 tuburi cartuş de calibru 7,92, 77 cartuşe de calibru 7,92, un corp proiectil exploziv calibru 100 mm; un proiectil exploziv calibru 100 mm şi un corp grenadă defensivă fără focos. Muniția a fost transportată în siguranţă şi depozitată în vederea distrugerii.

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.