Rent-a-car, o afacere în scădere

In ultimii ani, datorita contextului financiar international, piata de rent-a-car autohtona (servicii de inchirieri de masini fara sofer) a suferit o scadere enorma a volumului (de pana la 3 ori). Ca un raspuns direct, aproape toate firmele au scazut masiv preturile, in unele cazuri pana la jumatate (de la 33E/zi pentru Dacia Logan in 2008 in extrasezon, la 17E/zi in 2013 in extrasezon).

Primul efect a fost de largire a portofoliului de clienti – pana atunci clientii tipici erau strainii veniti in Romania in scopuri de afaceri. In urma scaderii preturilor, in consecinta serviciul a inceput sa fie tot mai cautat la nivel local (de romani in Romania) de aici rezultand, mai ales in ultimii ani cateva probleme

• Explozia daunalitatii – de la o rata de dauna de 1/15 (la una din 15 inchirieri masina se intoarce lovita), s-a ajuns la o rata de dauna de 1/5 in cazul unora dintre firme, multe dintre companiile de asigurari raspunzand prin refuzul de a asigura CASCO (chiar si cu fransiza de 2-300 de euro) masini apartinand firmelor de inchirieri indiferent de firma/pret/prima de asigurare.
Deasemenea firmele mici au inceput sa se confrunte cu imposibilitatea de deschidere a dosarului de dauna (asiguratorii solicitand o declaratie a soferului vinovat de dauna – declaratie pe care in mod evident soferul vinovat adica clientul, refuza sa o dea, dauna devenind direct neasigurabila). Daunele afecteaza companiile in doua moduri. Daca sunt neasigurabile, compania suporta financiar costurile reparatiei, garantia de 200 de euro acoperind doar o fractiune din cost (in conditiile in care reparatia tipica depaseste 1000 de euro). Timpii de stationare ai masinilor (indicator extrem de important) au explodat lucru care a condus la scaderea pronuntata a incasarilor, marja tipica de profit in aceasta nisa devenind de sub 5%. Iar cum multe dintre agentii erau firme mici, impozitul forfetar de 3% a dat lovitura de gratie, multe companii fiind condamnate sa dispara in timp ce multinationalele (care au in unele cazuri preturi de pana la 2-3 ori mai mari) si-au consolidat cota de piata.

• Aparitia cazurilor de santaj si de refuz de returnare a masinii la termen, caz in care clientul conditioneaza returnarea masinii inchiriate doar de plata unei sume de bani in contul lucru care a condus la realizarea de liste negre de inchirieri auto multe avand mii de listari, persoane fizice sau juridice.

La inchirierile auto din Bucuresti, Aeroportul Otopeni (Henri Coanda) au aparut in plus cerinte suplimentare care permit doar activitatea firmelor cu birou in aeroport. Acest lucru a condus la explozia preturilor pe mp pentru spatiile din Aeroportul Otopeni, chiria depasind 2000€/MP in multe cazuri.

• Blocajul din piata auto (la revanzare) a ingreunat posibilitatea firmelor de a-si innoi parcurile auto, majoritatea firmelor mici ramanand cu masini achizitionate in 2008 datorita imposibilitatii de a le vinde pentru a prelua in leasing flote noi – mai ales datorita faptului ca cerintele de buy-back din partea dealerilor au suferit transformari majore.

• Legislatia (cu lacune) privind bonus malus la RCA si aplicarea acestuia si la masinile de inchiriat a dus la situatii ilare. Practic este pedepsita masina si nu soferul. Multe din masinile de inchiriat ajung sa aiba polite RCA triple ca si cost.

• Aparitia cazurilor de furt a masinii inchiriate chiar de catre client, eveniment neasigurabil exclus din contractele CASCO la absolut toti asiguratorii romani si considerat abuz de incredere (deoarece clientului i s-a inmanat cheia cu care a furat masina). In majoritatea cazurilor masina nu este recuperata (chiar daca este dotata cu emitatoare GPS), paguba fiind suportata direct de agentia de inchirere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.