Piața imobiliară: preţul apartamentelor din Bacău și-a continuat scăderea

Pe parcursul primului semestru al anului 2014, preţul apartamentelor din Bacău a scăzut cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, terenurile şi-au continuat scăderea, în timp ce chiriile aferente spatiilor de birouri au stagnat. Aşa arată piaţa imobiliară în prima jumătate a anului 2014, potrivit companiei de consultanță DARIAN.

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Bacău s-a situat în primul semestru al anului 2014 la o medie de circa 640 de euro pe metrul pătrat, cu 3% în scădere faţă de anul anterior şi cu aproximativ 41% faţă de perioada de început a crizei.

În zona ultracentrală a municipiului Bacău, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 27.000 şi 44.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Mărăşeşti – Piata Sud, preţurile au fost cuprinse între 29.000 şi 35.000 de euro.

Comparativ, la nivel naţional, în primul semestru din 2014, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de 644 euro/mp, cele mai scumpe rămânând în continuare cele din Bucureşti, unde preţul mediu a fost de 956 euro/mp, urmate de Cluj Napoca și Timișoara cu 932 euro/mp și, respectiv, 860 euro/mp.

“Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 33%. Micile variații din ultimele 6 luni au fost resimțite pe piața liberă mai degrabă ca o stagnare a prețurilor. Acesta este însă un semnal bun, o notă de optimism pe segmentul rezidențial, pe care estimăm o creştere moderată pe termen mediu si lung”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanță DARIAN.

Preţurile terenurilor din Bacău au scăzut cu circa 4% în ultimele 6 luni, iar raportat la anul 2008 – perioada de început a crizei – scăderea este de aproximativ 70%.

Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de biroul DARIAN din Bacău relevă faptul că în prima jumătate a anului chiriile spaţiilor moderne de birouri se stabilizează, cele de clasa A (în clădiri nou construite, cu finisaje moderne) situându-se în intervalul 7 – 9 euro pe metrul pătrat, pe lună.

Compania Darian, cu birouri în 19 de oraşe din ţară, este cea mai veche firmă cu capital integral românesc care activează în sfera consultanţei pentru evaluare și prima din România acreditată RICS la nivel corporativ. Semestrial, departamentul de Research al companiei, realizează o analiză privind evoluţia pieţei imobiliare din România, pe baza acestui studiu, elaborând și indicele imobiliar Darian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.