Neglijenţa în utilizarea gazelor naturale s-a soldat cu 6 decese în 2 ani

Manevrarea incorectă a aparatelor alimentate cu gaze naturale, precum şi utilizarea unor instalaţii sau aparate defecte sau deteriorate au cauzat 50 de explozii, în ultimii doi ani, în cele 20 de judeţe în care E.ON Gaz Distribuţie este activă. În urma acestora, 6 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 30 au fost rănite.

Respectarea instrucţiunilor de utilizare a gazelor naturale, precum şi apelarea la specialişti în cazul modificărilor la instalaţiile interioare de utilizare a gazelor naturale sunt condiţii absolut necesare pentru a elimina posibilitatea de producere a unor evenimente grave. Cei care recurg la improvizaţii trebuie să înţeleagă că-şi riscă nu doar propria viaţă, ci şi pe cea a membrilor familiei şi a vecinilor!

“Dat fiind riscul major de producere a unor explozii sau incendii din cauza manevrării necorespunzătoare a aparatelor alimentate cu gaze naturale, în special maşini de gătit de tip aragaz sau sobe, consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de aprindere a arzătoarelor, astfel încât să nu genereze acumulări de gaze. Dacă manevrarea acestora se face în mod corect şi cu atenţie, nu se întâmplă astfel de accidente“, a declarat Teona Oltean, Director General Adjunct E.ON Gaz Distribuţie.

Totodată, este important de reţinut faptul că instalaţiile interioare de utilizare a gazelor naturale se pot degrada în timp, rezultând îmbinări slăbite, robineţi care nu mai prezintă o etanşeitate completă, fisuri etc. – iar acestea pot duce la acumulări de gaze.

De aceea, este absolut necesară efectuarea verificărilor şi reviziilor periodice la instalaţiile de gaz. Potrivit prevederilor legale, verificarea se efectuează obligatoriu o dată la doi ani, iar revizia o dată la zece ani de către firme specializate în domeniu, responsabilitatea pentru efectuarea acestora revenind consumatorilor.

Identificarea societăţilor/persoanelor autorizate să efectueze verificări şi revizii periodice la instalaţiile de utilizare a gazelor naturale se poate face de către consumator prin consultarea Centrelor de Relaţii Clienţi ale furnizorului de gaze naturale sau prin accesarea website-ului Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (www.anre.ro).

Informaţii privind societăţile autorizate să efectueze verificări periodice ale centralelor termice şi ale altor aparate alimentate cu gaze naturale se pot obţine accesând website-ul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipienţilor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (www.iscir.ro).

Mare atenţie la modul în care aprindeţi arzătoarele maşinilor de gătit şi ale sobelor!
Nu montaţi racorduri ilegale la instalaţiile interioare!
Apelaţi la specialişti în cazurile în care sunt necesare modificări la instalaţii!
Respectaţi prevederile legale privind verificările şi reviziile periodice!

Dacă simţiţi miros de gaz într-un imobil sau pe stradă, apelaţi de urgenţă dispeceratul E.ON Gaz Distribuţie la numerele de telefon 0265 200 928 sau 0800 800 928.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.