Elevii s-au întors din „Ţara lui Andrei”

86 de elevi din Măgirești, Motoșeni și Dofteana au participat la Tabăra din Ţara lui Andrei, în perioada 22 – 28 iulie.

Micii voluntari au fost răsplătiți cu locuri în tabără datorită proiectelor propuse în cadrul competiţiei Școala lui Andrei, proiecte menite să rezolve probleme din comunitățile lor.

Astfel, proiectul „Stupina Zumzărel” şi-a propus să dezvolte şi să crească stupi care să ofere produse sănătoase membrilor comunităţii şi să finanţeze şcoala pe care o reprezintă.

Echipa „Tipografii”, cu proiectul „A fost odată un vis” va înfiinţa o tipografie a şcolii prin care tinerii jurnalişti vor putea realiza lunar revista şcolii şi alte materiale informative de interes.

Proiectul „Învingătorii”, al echipei cu același nume, va susţine activitatea ansamblului folcloric Mlădițe trotușene. Pentru primele două proiecte, Petrom oferă prin Școala lui Andrei finanțări de câte 5.000 de euro pentru implementare, iar școala reprezentată de echipa Învingătorii va fi răsplătită cu un kit multimedia (ecran de proiecție, videoproiector și laptop).
„Copiii din Bacău au avut parte de o experiență unică și ne-au demonstrat că sunt responsabili, foarte talentați și că au potențialul de a deveni liderii comunităților din care provin. Ne-am bucurat să vedem cât de variate sunt cele trei proiecte venite din Bacău. De la iniţiative antreprenoriale la jurnalism sau proiecte culturale, cele trei echipe au demonstrat că vor să se implice în îmbunătățirea lumii în care trăiesc. A cincea ediție a Taberei din Țara lui Andrei este o continuare a promisiunii Petrom că va investi în susţinerea sistemului educaţional românesc, continuând, prin organizarea Taberei, investiţia de peste 300.000 de euro acordată ca premii câștigătorilor Școlii lui Andrei”, a declarat Mona Nicolici, Manager Relații Comunitare Petrom.

Pe parcursul a şase zile, elevii au avut parte de un program bogat în activităţi atractive şi educative. Pe lângă informaţii esenţiale despre cele 4 elemente ale pământului – Aer, Apă, Pământ şi Foc, copiii au învăţat care sunt principalele etape şi instrumente necesare pentru a planifica şi apoi dezvolta proiecte.

Toate aceste informaţii i-au ajutat să realizeze un documentar care porneşte de la o analiză a problemelor din comunitatea lor. Pentru fiecare problemă identificată, elevii au propus şi soluţii pentru rezolvarea ei.

Echipa Tipografii a realizat un scurt film despre cantitatea din ce în ce mai mică a apei potabile.

Documentarul Zumzăreilor a fost construit tot în jurul elementului Apă, punând accentul pe râurile mici și pe necesitatea îndiguirii și protejării lor de poluare. Învingătorii și-au dovedit creativitatea în cadrul unui scurtmetraj a cărui acțiune e plasată într-un sat fictiv, în care toți locuitorii mănâncă nesănătos. Soluțiile propuse de elevi sunt o livadă a satului de unde membrii comunităților să poată consuma fructe și amenajarea unor spații verzi unde să practice sport.
Micii voluntari și-au demonstrat și spiritul creativ în cadrul a două activități complementare: ca adevărați jurnaliști profesioniști, au luat interviuri, au realizat reportaje și au conturat primele povești ale Taberei din acest an în cadrul unei reviste. Mai mult, ei au creat şi vestimentații unice, din materiale reciclate în cadrul concursului de eco-design, învățând cum pot fi refolosite resursele.
Nu numai elevii s-au implicat, ci și profesorii au avut activități dedicate și au plecat cu numeroase cunoștințe și lecții pentru viitor. În cadrul acestei ediţii a Taberei, 35 de profesori coordonatori ai echipelor înscrise în Şcoala lui Andrei vor participa la acest training de management de proiect şi comunicare online.

”Tabăra din Țara lui Andrei le-a oferit copiilor experiențe unice, de care nu au mai avut parte. Am urmărit copiii cu care lucrez de atâta timp și le-am văzut evoluția: au demonstrat spirit de echipă și ambiție, am observat cum elevii s-au făcut remarcați prin pricepere și talent. Unul dintre copii m-a surprins extrem de plăcut prin trucurile care îmbinau fizica și iluzionismul. M-a bucurat de asemenea inițiativa Petrom de a organiza un training specializat pentru profesori, de management de proiect și comunicare în mediul online care ne va ajuta în implementarea următoarelor idei. Sperăm să participăm și anul viitor cu un proiect”, a declarat Adrian Mihăilescu, profesor coordonator al echipei Învingătorii, Școala cu clasele I-VIII Cucuieți, Dofteana.

”Îmi doresc să aplic în cadrul orelor de curs metodologia din cadrul atelierelor din Tabăra din Țara lui Andrei, pentru că am văzut felul în care copiii reacționează pozitiv, se implică, învață mai cu drag, chiar să integrez jocuri. Copiii au devenit mai uniți, se încurajează permanent unii pe ceilalți, iar acest premiu primit pentru participarea la Școala lui Andrei reprezintă prima ieșire din localitate pentru mulți dintre elevi. Trainingul de management de proiect m-a ajutat foarte mult, am analizat felul în care se formulează obiective și am apreciat informațiile despre strângerea de fonduri”, a declarat Ecaterina Stamate, profesor coordonator al echipei Zumzăreii, Școala cu clasele I-VIII Măgirești.

Anul acesta, Tabăra şi Şcoala lui Andrei au fost susţinute de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin implicare în validarea metodologiei competiţiei şi comunicarea cu cadrele didactice.
Tabăra din Ţara lui Andrei a fost organizată pentru prima dată în 2008 ca un program pentru angajaţii Petrom şi copiii acestora. Din 2009, compania a decis să extindă beneficiile Taberei şi pentru publicul larg, astfel încât, în fiecare an, câte 400 de copii au învăţat cum să devină cetăţeni responsabili. În cei 4 ani, aproape 2.000 de elevi şi peste 150 de profesori coordonatori au aflat că poate sta în puterea lor să schimbe lumea în care doresc să trăiască mâine.

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.