Criză în industria produselor din lemn

Presiunea financiara in industria materialelor din lemn a fost mult prea mare, iar concurenta venita din partea producatorilor “low-cost” a fost prea puternica. Si, din pacate, in prezent nu exista niciun semn de schimbare a situatiei de pe piata deja extrem de tensionata, in ceea ce priveste produsele din lemn, materialele pentru constructii pe baza de cherestea, in special cherestea rasinoase.

Preturile materiilor prime au ajuns la un nivel maxim si continua sa creasca. Dar aceste cresteri de preturi nu au putut fi aplicate in mod adecvat pe piata, din cauza unei supracapacitati masive.

Industria materialelor de lemn din Europa de Vest si Europa Centrala se afla in criza deja de ani de zile, iar odata cu declansarea crizei globale economice si recesiunea care i-a urmat, aceasta a fost supusa unui intens razboi al preturilor. Astazi, industria de materiale din lemn sufera de o supracapacitate enorma de 30%, un deficit de materii prime si preturile extrem de ridicate la lemn.
Mai mult, tari precum Italia – o piata importanta atat pentru produse secundare cat si pentru produse finite ca de exemplu: lemn de foc, paleti si mobila, se confrunta inca din anul 2009 cu un declin de 40%. Aceasta tendinta va creste si mai mult in viitor in situatia in care parametrii economiei mondiale nu se imbunatatesc.

Conform AfaceriLemn.ro micii jucatori din industria materialelor de lemn, dupa ani de lupta, in cele din urma nu vor mai fi capabili sa reziste acestor conditii, nu vor mai putea obtine preturi care sa le acopere costurile. Deci, inca o data, presiunea extrema de stabilire a preturilor va face noi victime in acest sector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.