Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a V-a (2012/ 2013)

În contextul Anului european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații, Biroul de Informare al Parlamentului European în România invită liceele interesate să propună și să implementeze un proiect de voluntariat cu titlul „Punți între generații” care să cuprindă două module: proiectul propriu-zis și o reclamă creativă care să promoveze proiectul realizat.

Proiectul va fi conceput de elevi și poate fi realizat oricând în perioada 9 martie – 15 septembrie 2012.

Dosarul proiectului

După derularea proiectului, școlile vor trimite la BIPE dosarul proiectului de voluntariat care va conține:

1. Proiect

O descriere în limba engleză sau franceză a proiectului de voluntariat conceput și realizat de elevi, cu prezentarea, în încheiere, a rezultatelor implementării proiectului (document Word, min. 3 pagini, max. 5 pagini editate în Times New Roman 12, cu un spațiu și jumătate între rânduri),

– traducerea documentului de la punctul anterior în limba română

– ilustrarea implementării proiectului (fotografii, pagină de internet etc.).

În prezentarea rezultatelor proiectului se vor scoate în evidență impactul implementării proiectului asupra contextului local și oportunitatea continuării proiectului și a multiplicării lui în comunitatea locală și/ sau în alte comunități.

2. Reclamă creativă

O reclamă creativă de promovare a proiectului, sub forma de clip video înregistrat pe suport CD (DVD), care să îndeplinească următoarele condiții:

– durata minimă a clipului va fi de 30 secunde, maxima 60 secunde. În cazul în care nu se respectă această condiție, reclama va fi exclusă de la evaluare.

– formatele video acceptate sunt: .avi, .mov, .mp4, .mpg, .vob.

sunt acceptate orice fel de producții, cu orice fel de tehnică: filmare, animație, colaj fotografic, grafică computerizată etc.

– conținutul audio-video trebuie să fie creația originală a echipei Euroscola și să nu încalce legile de copyright sau confidențialitate ale altei persoane fizice sau juridice.

– se acceptă și materiale care includ elemente de conținut gratuit și/sau din domeniul public.

– reclama nu va utiliza limbaj obscen și/ sau licențios și nu va aduce injurii altor persoane.

Fiecare echipă participantă la concurs poate înscrie un singur film in concurs.
Prin înscrierea în concurs participanții își dau acordul ca  acest clip să fie folosit în cadrul proiectului/ concursului Euroscola, așa cum consideră organizatorul (BIPE) de cuviință.
Dosarul proiectului, depus de școlile participante la concursul național Euroscola, va fi însoțit de o scrisoare cu antetul liceului (obligatoriu) care va prezenta lista elevilor (nume, prenume, clasa, vârsta – maximum 24 de persoane) care au lucrat la realizarea temelor de concurs și a profesorilor (maximum 2 persoane) care au coordonat activitățile desfășurate de elevi în cadrul concursului. Aceste echipe, în cazul în care liceul se vor număra printre câștigători, vor participa la una din Zilele Euroscola la Strasbourg (în condițiile menționate mai jos, sub titlul: „Cine poate participa la programul Euroscola?”)
Scrisoarea va fi semnată de directorul liceului (pe scrisoare va apărea și numele în clar al directorului liceului) și va fi ștampilată în mod corespunzător.
Un liceu va trimite un singur dosar. În cazul în care un liceu va trimite mai multe dosare, acesta va fi eliminat din concurs.

Proiectele vor fi trimise prin poștă la adresa:

Biroul de Informare al Parlamentului European în România
Str. Vasile Lascăr 31 etaj 1
cod 020492
București – sector 2- „Pentru concursul Euroscola”

Termen limită de trimitere a proiectelor: 10 octombrie 2012 (data înregistrării poștale).

Programului Euroscola

Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene.

Programul reunește periodic la Strasbourg elevi de liceu din cele 27 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a învăța despre modul de viață, despre viziunile și așteptările tinerilor din alte state membre ale Uniunii.

Zilele Euroscola sunt organizate la Strasbourg de mai multe ori pe an. La fiecare eveniment se adună aproximativ 400 de elevi din toată Uniunea Europeană pentru a împărtăși experiențe, gânduri, opinii despre Europa și pentru a dezbate și a lua decizii în domenii prioritare pentru viitorul Europei.

Participanții la Strasbourg sunt împărțiți în grupuri multilingve care interacționează și dezbat temele propuse de organizatori într-o altă limbă decât limba lor maternă. În cursul zilei Euroscola, elevii vor avea ocazia de a vizita plenul Parlamentului și de a simula activitatea deputaților europeni. La sfârșitul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European. Parlamentul European pune la dispoziție o subvenție pentru acoperirea costurilor călătoriei la Strasbourg.

Precizari :
Pot participa la concursul național Euroscola elevii liceelor din toată țara. Fiecare liceu participant poate fi reprezentat de o echipă formată din cel mult 24 de elevi și 2 profesori. Grupurile de elevi pot proveni dintr-o clasă sau din diferite clase ale aceluiași liceu. Un liceu poate participa cu o singură echipă. Un liceu poate participa în fiecare an la concursul național Euroscola dar nu poate participa doi ani la rând la Zilele Euroscola de la Strasbourg. Liceele participante vor primi un certificat de participare la concursul național și, dacă vor fi invitate la Zilele Euroscola, vor primi un certificat de participare la programul Euroscola de la Strasbourg.

Pot participa la Zilele Euroscola organizate la Strasbourg în anul 2013 echipele de elevi care au participat la concursul național Euroscola în anul 2012 și au fost clasate pe primele locuri. Numărul echipelor participante este dat de numărul Zilelor Euroscola care se vor organiza la Strasbourg în cursul anului 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.