250 de profesori din judeţul Bacău, la Definitivatul 2013

În vederea desfășurării în condiții optime a examenului național de definitivare în învățământ – sesiunea 2013, Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău, vine în sprijinul candidaților care se confruntă în acest an cu schimbările majore rezultate din noua metodologie și care vor susține examenul în vară.

În perioada 4-25 ianuarie 2013, s-au înscris pentru examenul naţional de definitivare în învăţământ 8.537 de candidaţi, dintre care au fost validați 8.335.

Comparativ cu anul 2012, se observă o creştere a numărului de înscrişi cu 27%. Astfel, în 2012, numărul candidaților înscriși a fost de numai 6.537, dintre care au fost acceptaţi pentru susţinerea examenului 6.114.

Creşterea din 2013 este datorată, în mare parte, scăderii vechimii minime necesare la catedră, de la 2 ani la 1 an. Cei mai mulţi candidaţi care doresc să susţină examenul de definitivat în acest an, provin din segmentul de vârstă 20-25 de ani (33,5%), fiind urmaţi de cei cu vârste între 26-30 de ani (28%).

Pentru a veni in sprijinul candidaților, Centrul Național de Evaluare și Examinare a publicat pe internet modele de subiecte pentru examenul național de definitivare în învățământ din acest an.

Proba scrisa va avea trei subiecte. Primul subiect va evalua competențe din specializare, al doilea subiect este centrat pe didactică, iar al treilea este alocat pedagogiei și elementelor de psihologie a educației.

Aceasta va avea loc pe 18 iulie 2013.

Toți inspectorii școlari de specialitate vor asigura, prin activități de informare și consiliere, participarea cadrelor didactice debutante la programe de pregătire, organizate, la solicitarea Ministerului Educației, de Casa Corpului Didactic.

Programele se vor desfășura pe parcusul a 24 de ore, până pe 26 aprilie 2013, având ca suport modelele – cadru, modelele pe discipline, subiectele și baremele, toate, postate deja pe site-ul ministerului.

Instituției noastre îi revine obligația de a organiza sesiunile specifice de formare, pe discipline. Inspectorii școlari de specialitate, din cadrul ISJ Bacău, vor susține cursurile, iar CCD Bacău va certifica participarea la acestea”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.