Vacanță de vară interactivă pentru elevii băcăuani și cei din Ucraina
50 de copii români și ucraineni, cu vârste între 6 și 14 ani, vor învăța lucruri noi, se vor juca în aer liber, dar își vor face și temele de vacanță în cadrul Școlii de Vară, organizată în Hemeiuș, în perioada 1 iulie – 31 august, de către Asociația SOS Satele Copiilor.
Totodată, activitățile cu cei mici vor include excursii, drumeții, organizarea de concursuri sportive și a unei piese de teatru, precum și vizionarea de filme.
”Copiii înscriși la școala de vară vor participa la activități interactiv-educaționale interesante și educative, un obiectiv principal fiind legat și de încurajarea solidarității interumane. Mizăm atât pe componenta de sprijin a unor comunități defavorizate, dar și pe socializarea zilnică a elevilor din comunitatea locală și cei ucraineni, rezidenți la SOS Satul Copiilor Hemeiuș, alături de părinții lor, precum și de copii aflați în creșterea și îngrijirea asociației. Școala de vară încearcă să aducă un plus în ceea ce privește aria educației nonformale, prin lectură, desen, lucru manual, șah, exersarea limbii engleze, dar și abilități socio-emoționale prin dezvoltare personală, teatru, mișcare, dans”, a declarat Rodica Marinoiu, director la nivel local al asociației.
Tema Școlii de Vară o constituie povestea ”Dumbrava minunată”, scrisă de Mihail Sadoveanu, alegerea acesteia fiind legată de obiective din sfera dezvoltării de abilități socio-emoționale, cât și a capacități cognitive, creativitate, empatie, tehnici de supraviețuire, într-un mediu securizat și în același timp integrat în natură.
Totodată, proiectul are în vedere și dezvoltarea apetitului pentru lectură în rândul copiilor, precum și a unui stil de viață sănătos. Astfel, atelierele cu cei mici vor avea loc în principal în aer liber, pe spațiul verde al SOS Satul Copiilor Hemeiuș, dar și în locațiile destinate activităților de timp liber ale copiilor din această locație.
”Școala de vară vine ca o completare a activităților pe care le desfășurăm cu refugiații din Ucraina, pe care îi găzduim la SOS Satul Copiilor Hemeiuș. Pentru acest proiect, ce va fi desfășurat pe durata verii, am angajat atât specialiști autohtoni, cât și cetățeni ucraineni. Ne dorim ca perioada pe care refugiații și copiii lor o petrec aici să fie cât mai plăcută și să rămână cu amintiri frumoase cu privire la România”, a menționat Dan Marcoci, coordonator local programe de urgență în cadrul asociației.
Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea UAT Hemeiuș.
SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, ce derulează programe în 137 de ţări ale lumii. SOS Satele Copiilor are ca misiune oferirea unei familii iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească şi susţinerea şi protejarea celor care riscă să o piardă.
În cei 29 de ani de activitate în România, SOS Satele Copiilor România a derulat programe de îngrijire alternativă a copiilor (Satele SOS, Comunităţile de tineri), de întărire a familiei (Centrele de consiliere şi sprijin pentru copii şi părinţi, Centrul de zi), educaţionale, precum şi o serie de proiecte pentru tinerii aflaţi în situaţii de risc atât din sistemul de protecţie, cât şi din mediul rural sau familii vulnerabile.
Anul acesta, peste 1000 de copii şi tineri sunt sprijiniţi în mod direct de SOS Satele Copiilor, dintre care 150 cresc în Satele SOS, iar aproximativ 850 de copii sunt sprijiniţi să rămână în familia lor şi să nu trăiască trauma separării.
Totodată, de la începutul crizei declanşate de războiul din Ucraina, aproape 200 de persoane – copii şi familiile acestora au găsit un loc sigur în satele SOS din România, în cadrul programului de urgenţă destinat refugiaţilor.