Ucrainenii din Bacău au serbat Ziua Națională la SOS Satul Copiilor Hemeiuș
Ucrainenii ce locuiesc acum în comuna Hemeiuș, la SOS Satul Copiilor, împreună cu conaționalii din județul Bacău, au sărbătorit împreună, pe 24 august, Ziua Națională a Independenței Ucrainei.
Refugiații au pregătit pentru oaspeți bucate tradiționale ucrainene, și-au prezentat în fața publicului portul popular și au trăit o atmosferă de sărbătoare, împreună cu artiști din Ucraina și România.
”Vreau să subliniez că această sărbătoare o dedicăm soldaților noștri, care își sacrifică viețile pe front pentru a ne apăra țara, precum și că sunt convinsă că vom câștiga acest război nedrept și ne vom relua în curând viețile normale în patria noastră. Totodată, am vrut ca această zi națională să fie marcată în mod special, chiar dacă suntem departe de casă și cred că am reușit să facem asta”, a declarat Irina Podbelahina, din Odessa.
Oaspeții prezenți la eveniment au savurat bucate tradiționale, precum borș ucrainean, colțunași cu cartofi, nalistniki și multe altele și, totodată, au făcut o scurtă incursiune în cultura și civilizația acestui popor.
”Ne-am dorit ca în prim planul acestui eveniment să fie ucrainenii, atât în ceea ce privește organizarea, cât și ca beneficiari principali ai acestuia. Noi am sprijinit cu mult drag această inițiativă a lor, împreună cu persoane cu inimă mare și sper că am reușit să îi aducem împreună într-o zi de sărbătoare și să le întărim convingerea că nu sunt singuri într-o țară străină”, a declarat Rodica Marinoiu, director al SOS Satele Copiilor Sucursala Bacău.
Un moment emoționant în cadrul evenimentului l-a constituit recitalul Olgăi Slobodeniuk, care a cântat pe scenă muzică tradițională din Ucraina. În fața celor prezenți, aceasta a menționat: ”Aceasta este ziua în care ne amintim de toți cei care au luptat pentru libertatea noastră, de toți cei care luptă pentru ea acum. Și suntem recunoscători celor care ne-au ajutat să ne apărăm dreptul la independență și tuturor celor care ne ajută să luptăm pentru Ucraina acum. Aceasta este o zi de recunoștință pentru faptul că ne naștem liberi, pe pământul nostru, avem propria noastră cultură, limbă și viziune asupra viitorului copiilor noștri”.
Petrecerea nu s-a încheiat, deoarece în această săptămână, copiii ucraineni, însoțiți de mamele lor, vor merge într-o excursie organizată de echipa de suport a programului de urgență SOS Bacău, unde vor vizita centrul vechi al orașului Brașov, Dino Parc și castelul Bran. Totodată, pe 29 august, la sediul SOS Satul Copiilor Hemeiuș va avea loc festivitatea de închidere a Școlii de vară Dumbrava Minunată, la care au participat 80 de copii ucraineni și români.
”Fiind cel mai mare centru care găzduiește refugiați ucraineni din județul Bacău, am sprijinit cu bucurie marcarea zilei naționale a Ucrainei, inclusiv din perspectiva de a aduce un strop de bucurie în sufletul celor fugiți din calea războiului. Mulțumesc în mod special partenerilor, fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil, respectiv Inner Wheel, Fundația Comunitară Bacău, domnului Francisc Giurgiu și Operation Villages Roumains, doamnei Ramona Florea, precum și reprezentanților companiei Selgros și de la Pensiunile Loredana și Antik”, a declarat Dan Marcoci, coordonator al programului pentru refugiați în cadrul SOS Satele României.
Despre SOS Satele Copiilor România
SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, ce derulează programe în 137 de ţări ale lumii. SOS Satele Copiilor are ca misiune oferirea unei familii iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească şi susţinerea şi protejarea celor care riscă să o piardă.
Totodată, de la începutul crizei declanşate de războiul din Ucraina, aproape 200 de persoane – copii şi familiile acestora au găsit un loc sigur în satele SOS din România, în cadrul programului de urgenţă destinat refugiaţilor.