Traian Basescu a semnat decretul pentru convocarea referendumului

Presedintele Traian Basescu a semnat marti decretul prin care va convoca refendumul pentru introducerea votului uninominal. Decretul prezidential contine intrebarea care se va afla pe buletinele de vot si data organizarii refendumului.

Surse de la Palatul Cotroceni au spus ca intrebarea ar putea avea urmatorul continut: „Sinteti de acord ca incepind de la primele alegeri care vor fi organizate, deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale in baza unui scrutin mjoritar in doua tururi?”.

Data refendumului va fi de 25 noiembrie, ziua in care se organizeaza si alegerile pentru Parlamentul european.

Dupa afisarea decretului pe site-ul presedintiei, Traian Basescu va sustine la ora 19.00 o declaratie de presa in care va oferi explicatii pentru decizia pe care a luat-o, in contextul in care luni PNL a decis sa-si asume raspunderea pentru legea votului uninominal. Liderii PNL au precizat ca asumarea raspunderii va avea loc in sedinta de guvern de miercuri, 24 octombrie.

Incepind de marti dimineata, se va declansa o lupta intre votul uninominal pur, pentru care se va organiza referendum si cel mixt, pentru care guvernul isi va asuma raspunderea. Care dintre cele doua variante va iesi in final invingatoare, nu va fi clarificat nici macar de rezultatul referendumului.

Potrivit actelor normative in vigoare, votul dat de cetateni la refendumul pe teme de interes national este unul pur consultativ si nu creeaza nici un fel de obligatii legislative pentru Parlament.

In schimb, in cazul asumarii raspunderii, daca nu se depune vreo motiune de cenzura sau aceasta este respinsa, textul prezentat de Guvern, eventual cu modificari, este considerat adoptat si aplicarea lui devine obligatorie.

Presedintele poate retrimite proiectul de lege Parlamentului, inainte de promulgare, acesta urmand sa fie rediscutat de plenul reunit al legislativului.

HotNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.