Targul Organizatiilor Neguvernamentale din Bacau
Joi, 28 iunie 2007, la Bacau s-a deschis primul targ al ONG-urilor din Bacau, organizat cu scopul promovarii activitatii acestui sector la nivelul judetului, a beneficiarilor si proiectelor derulate, in vederea atragerii atentiei si sustinerii opiniei publice, a mediului de afaceri si a autoritatilor judetene.
Evenimentul este organizat de Fundatia de Sprijin Comunitar, Asociatia Betania, Habitat for Humanity Comanesti, Asociatia Ovidiu Rom si Centrul Daniel, cu sprijinul Institutiei Prefectului si Consiliului Judetean Bacau.
Targul s-a desfasurat in spatiul pietonal din fata Palatului Administrativ incepand cu ora 11.00, fiind prezente 32 de organizatii. Cu aceasta ocazie s-a realizat si un catalog al ONG-urilor din judetul Bacau.
La ora 14.00, la sala mare a Palatului Administrativ, prefectul judetului Bacau, Gabriel Berca, a deschis seria dezbaterilor adresand felicitari tuturor participantilor si multumiri acelor organizatii cu care administratia publica locala a colaborat pana in prezent.
“Sunt incantat de initiativa dumneavoastra si va felicit pentru acest eveniment in premiera in judetul Bacau, care va avea cu siguranta un rol important in revitalizarea multor organizatii mai putin active dar si in strangerea relatiilor de colaborare cu sectorul administrativ, mediul de afaceri si mass-media locala, factori importanti in asigurarea dinamismului si dezvoltarii locale. Sunt, de asemenea, foarte bucuros sa revad in sala persoane cu care am colaborat in perioade frumoase dar si mai putin frumoase si greu incercate ale activitatii mele de prefect al acestui judet, si ma refer aici la inundatiile din 2005 care ne-au coagulat in spiritul unui interes comun – salvarea de vieti omenesti si asigurarea unei locuinte sinistratilor. Multumesc pe aceasta cale organizatiilor Habitat for Humanity din Comanesti, Asociatiei Ovidiu Rom, Asociatiei Betania, Societatii Crucea Rosie si Fundatiei de Sprijin Comunitar, careia ii spunem LA MULTI ANI pentru cei zece ani de activitate sarbatoriti astazi. Sunt convins ca proiectele dumneavoastra vor lua amploare si vom fi cu totii foarte ocupati in implementarea lor in urmatoarea perioada”, a declarat prefectul Gabriel Berca.
Dezbaterile au fost structurate pe trei teme de maxim interes: relatia ONG-urilor cu autoritatile publice, cu mass-media si fondurile structurale.
Un real interes a fost acordat Legii 350/2004, solicitandu-se modificarea acesteia dat fiind faptul ca e structurata dupa legea achizitiilor publice si nu a managementului de proiect, nu finanteaza proiecte multianual, e lipsita de transparenta si promoveaza o birocratie excesiva, motiv pentru care accesul ONG-urilor la fonduri este ingreunat.
De asemenea, s-a propus ca, in selectarea ONG-urilor, sa se ia in calcul principiul calitatii si nu al cantitatii, in functie de nevoile de dezvoltare actuale ale judetului. Competitia trebuie sa se dea dupa cine ofera un serviciu mai bun pe domeniul respectiv.
In sala au fost prezenti si consilieri locali ai municipiului Bacau care au promis ca se vor face corectii acolo unde este de competenta Consiliului Local astfel incat legea sa fie in sprijinul beneficiarilor.
“Trebuie subliniat insa faptul ca suntem in topul consiliilor municipale care lucreaza pe Legea 350/2004” a completat consilierul local Ilie Barzu.
Alte subiecte de interes pe tema relatiei cu autoritatile locale au fost legate de problema cofinantarii proiectelor, a sustinerii si dezvoltarii culturii voluntariatului.