Spasmofilia

Incepand cu luna mai si mercurul termometrelor incepe sa creasca, indicand valori din ce in ce mai mari. Concomitent aparitiei caldurii, la farmacie incep sa se prezinte din ce in ce mai multe persoane cu probleme de tip convulsii, lesin, stare de rau. Una dintre cele mai frecvent incriminate afectiuni este spasmofilia- lipsa de calciu.

Spasmofilia este un cuvant mai rar intalnit, dar frecventa acestei afectiuni este destul de mare in randul persoanelor tinere si mai ales al celor de sex feminin. Despre ce este vorba? Spasmofilia se manifesta dupa cum sugereaza si numele prin spasme determinate de modificari ale excitabilitatii neuromusculare. Principalul factor cauzal este reprezentat de deficitul de minerale, in special calciu si magneziu.

Acest lucru este amplificat si de caldura atmosferica care predispune la stari de deshidratare, pierderi de minerale, etc.

Criza spasmofilica este reliefata de amorteli ale extremitatilor,senzatie de sufocare, angoasa, anxietate, hiperventilatie, dificultati de inghitire, crize de sudoratie, spasme la nivelul mainii, crampe musculare, contracturi ale musculaturii generalizate.

Spasmofilia poate imbraca diferite aspecte in functie de factorul cauzal si de asemenea poate fi insotita de o serie de caracteristici: de exemplu, s-a observat ca pacientii care prezinta spasmofilie manifesta de asemenea stari anxioase, tulburari ale somnului – somn cu vise urate, insomnie sau pot fi depresivi.

Acesti pacienti sunt predispusi la crize de spasmofilie, mai ales in timpul cresterii temperaturii atmosferice – vara – sau in perioade de stres si oboseala crescute – examene, cursuri prelungite etc., stare psihica incordata. As adauga aici si pacientii care sufera de crize de isterie ce uneori pot fi confundate cu cele de spasmofilie.

Din aceasta cauza, pacientul trebuie sa se prezinte la medic post criza pentru investigatii.
Uneori boala poate apare ulterior unei interventii chirurgicale pe tiroida, in timpul careia s-au produs lezari accidentale ale glandelor paratiroide.

Cum ne putem feri de aceasta boala? Un regim de viata sanatos si echilibrat este foarte important.
Evitarea stresului si a starilor de incordare psihica, precum si de oboseala.

Aportul de vitamine si minerale pe cale naturala: consumul de fructe si legume, lapte, in general o alimentatie bogata in calciu si, de asemenea, sunt recomandate curele solare care duc la fixarea vitaminei D.

Tratamentul acestei afectiuni este fixat de medic. Ce putem face in timpul unei crize de spasmofilie? Trebuie avut grija ca persoana aflata in criza sa nu se loveasca, ulterior crizei, aceasta trebuie izolata intr-un mediu linistit, daca episodul are loc in zone publice populatia prezenta nu trebuie sa agaseze pacientul prin agregare in jurul acestuia.

Ulterior, pacientul se va prezenta la medic cat mai repede cu putinta. Una din masurile cele mai rapide de redresare a persoanei aflate in criza sau imediat dupa criza este administrarea de calciu gluconic, masura care este utila.

Atentie, insa, aceasta masura se poate realiza la recomandarea medicului sau a farmacistului deoarece sunt situatii in care administrarea de calciu trebuie realizata cu prudenta sau chiar este contraindicata (graviditate), cum de altfel prudenta este necesara si in cazul diabeticilor.

Generic vorbind, o fiola de calciu intr-un pahar cu apa poate fi utila pentru redresarea pacientului.

Acestea au fost cateva date legate de aceasta afectiune, care sper sa va fie utile. Astept intrebarile si sugestiile voastre asupra altor subiecte, care ati dori sa fie tratate pe adresa redactiei. Va urez tuturor sanatate si astept cu nerabdare urmatoarea intalnire din paginile revistei Dona Info.
Cititi acest articol in intregime.

Sursa: Farmaciile DONA

2 comentarii la „Spasmofilia

  • sâmbătă, 13-09-08 la 9:33
    Permalink

    da…spasmofilia e ceva nasol pt ca asta am eu acum si nu e placut deloc..mai ales anxietatea plus palpitatii..

    Răspunde
  • joi, 17-02-11 la 17:07
    Permalink

    buna.ma confrunt si eu cu spasmofilia.anul trecut in septembrie am fost diagnosticata cu spasmofilie.am fost internata in spital am facut perfuzii si injectii deoarece facusem si o infectie in corp.dupa ce am iesit din spital ma simteam foarte bine,dar cu timpul iarasi au revenit crizele de spasmofilie.am in fiecare zii aceste crize.simptomele sunt foarte naspa.parca imi vine sa mor.nu mai pot sa respir am un nod in gat si intru in panica foarte tare.de luni de zile iau calciu la greu recomandat de medic,lactate fructe si degeaba.crize peste crize fac si mam plictisit.vreau sa traiesc viata din plin.va rog sa ma ajutati ca sunt disperata.va multumesc.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.