Sfintul care a condus Bacaul si Romanul

La nici jumatatea de ceas de tirgul Bacaului, in cetatea Romanului, in anii de episcopat de la mijlocul veacului al XVII-lea, Dosoftei avea sa ofere culturii romane, citeva din creatiile sale devenite revelatorii pentru noi, intre care se afla si „Psaltirea in versuri”.

Episcop al acestor meleaguri, deschizator al drumului limbii romane catre altarul bisericii, ierarh cu inalta constiinta ortodoxa, Sfintul Dosoftei va fi pomenit de Biserica noastra in ziua de 13 decembrie. Dimitrie Barila, cunoscut mai ales pe numele monahal Dosoftei, s-a nascut la 26 octombrie 1624 la Suceava si a murit la 13 decembrie 1693 la Zolkiew, în Polonia.

A învatat la Iasi, probabil la Colegiul întemeiat în 1640 la manastirea „Sf. Trei lerarhi”, apoi la scoala Fratiei ortodoxe din Lvov, unde a facut studii umaniste si de limbi.

Cunostea limba elena, latina, slavona si polona. Datorita relatiilor sale cu patriarhul Moscovei si cu Nicolae Milescu, aflat acolo, a adus din Rusia un teasc de tipografie, cu care a tiparit la Mitropolia din Iasi, în româneste, principalele carti liturgice, unele traduse de el însusi.

La Roman, in vremea episcopatului, a talmacit si pregatit pentru tipar „Psaltirea in versuri”, opera sa de capetenie, fiind, si prin aceasta, unul dintre ierarhii care au promovat introducerea limbii române în biserica.

Calugarit la Probota sub numele Dosoftei, a fost ales episcop la Husi (1658 – 1660) si Roman (1660 – 1671), apoi mitropolit al Moldovei (1671-1674 si 1675 – 1686).

În toamna anului 1686, datorita evenimentelor politice din acea vreme, a fost dus în Polonia de regele Jan Sobieski, unde a ramas pina la sfirsitul vietii.

A fost unul dintre cei mai mari carturari din istoria româna, fiind primul poet national, primul versificator al Psaltirii în tot Rasaritul ortodox, primul traducator din literatura dramatica universala si din cea istorica în româneşte, primul traducator al cartilor de slujba în româneste în Moldova, primul carturar român care a copiat documente si inscriptii, unul dintre primii cunoscatori si traducatori din literatura patristica si post patristica si care a contribuit la formarea limbii literare românesti.

Mitropolitul Dosoftei a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 2005.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.