Sfintul Antipa de la Calapodesti, bacauanul care straluceste in Biserica Ortodoxa

Luni, 10 ianuarie, il vom serba pe Cuviosul Antipa, sfintul bacauan cel mai important din Biserica Ortodoxa Universala.

Plecat din familia diaconului Luchian, ce slujea in satul Calapodesti, la o suta de kilometri de Bacau, cu dorinta de a-l cunoaste mai bine pe Dumnezeu, tinarul Alexandru avea sa-si inscrie numele, peste ani, in calendarele crestin ortodox roman, rus si grec, sub titulatura de Sfintul Antipa de la Calapodesti.

Pentru bacauanii credinciosi ziua sa de pranuire, 10 ianuarie, va fi una cu atit mai deosebita, cu cit, Sfintul Antipa este singurul calugar athonit român trecut în rîndul sfintilor si numarat printre cei din urma cuviosi parinti ai Athonului.

Considerat povatuitor preaîntelept al calugarilor, care si-a infrinat trupul cu nepatimirea si i-a luminat pe credinciosi cu stralucirea virtutilor sale, Sfintul Antipa s-a nascut în anul 1816, în satul Calapodesti, din judetul Bacau. La virsta de 20 de ani a intrat în obstea manastirii Caldarusani.

Dupa doi ani, a plecat la Sfântul Munte, si a poposit la Schitul Lacu, renumit pentru asprimea vietii pe care o duceau monahii. Dupa 15 ani, Cuviosul s-a mutat la manastirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi manastiri ale Sfintului Munte.

Dupa aproape doua decenii, Antim s-a reîntors în Moldova, vietuind în manastirile din preajma Iasului. Datorita tulburarilor provocate de multimile de credinciosi care auzisera despre el si veneau sa-I ceara ajutor si sfat, a plecat spre tinuturile Rusiei, raminind o vreme la Lavra Pecerska. De aici a mers la manastirea Valaam, unde s-a si stabilit.

Numele si faptele sale minunate s-au raspindit cu repeziciune în nordul Rusiei. Cuviosul Antipa s-a învrednicit si de daruri minunate, precum cele ale profetiei si vederii cu duhul.

Dupa o îndelungata viata petrecuta în nevointe calugaresti, cuviosul Antipa si-a dat viata în miinile Domnului, în ziua de 10 ianuarie 1882. În anul 1906, calugarii de la Sfintul Munte, care-l cunoscusera pe Cuvios, l-au trecut pe acesta în rindurile sfintilor, în cartile lor de cult. Acest fapt are pentru noi o semnificatie deosebita, deoarece el este singurul calugar atonit roman, care a fost trecut în rindul sfintilor printr-o canonizare spontana, venita îndata dupa trecerea sa la cele vesnice, ceea ce constituie si un temei pentru recunoasterea sfinteniei sale de catre biserica stramoseasca.

Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat pe Sfintul Cuvios Antipa de la Calapodesti in anul 1992. Slujba religoasa inchinata acestuia a fost intocmita de catre Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului.

“Fata de alti sfinti romani, Cuviosul Antipa de la Calapodesti a depasit granitele ortodoxiei romanesti. El este cinstit si de Biserica Greaca, si de cea Rusa, fiind inscris in sinaxarele ortodoxiei universale. Iar pentru noi este o bucurie faptul ca s-a nascut in judetul Bacau. Acum am putea compara Calapodesti, satucul de la marginea judetului, cu Betleemul. Prin sfintul Antipa, satul Calapodesti a devenit un punct de referinta pe harta Ortodoxiei universale”, a declarat Preasfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului.

In judetul Bacau exista si o manastire ce-l are ca patron spiritual pe Cuviosul Antipa. Manastirea este situata la 68 kilometri sud-est de Bacau, in satul Calapodesti din comuna Dealul Morii, pe soseaua Bacau-Secuieni-Izvorul Berheciului -Dealul Morii-Frumuselu. Din satul Banea, inainte de Dealul Morii, se poate folosi o poteca care urca dealul, poteca ce porneste de la 150 m de statia de autobuz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.