Scrisoare deschisa catre autoritatile bacauane

Vin alegerile europene. La ce ne putem astepta de la noul Parlament? Putin probabil sa se intimple ceva, asta din cauza ca Romania are deja semnate o serie de tratate cu Uniunea Europeana, incheiate in asa fel incit sa nu se schimbe nimic in tarisoara noastra. Astfel tratatele culturale semnate cu Uniunea Europeana, permite autoritatilor din Romania sa pastreze toata orinduiala artistica creata de sistemul comunist si supravegheat cu atentie de fosta securitate.

Astfel in Romania exclusivismul absolut practicat de Uniunile Artistice, va continua inca multa vreme. Artistii nemembrii in aceste ONG-uri ce delapideaza zilnic fondurile culturale si sufletele romanilor, in interes de gasca, nu vor fi primiti nici de acum inainte in activitatile artistice si culturale oficiale, in expozitiile din muzeele si galeriile de Stat! Toate aceste drepturi sunt in exclusivitate doar ale alesilor din Uniuni!

Astfel Europa ne mai intinde inca o pacaleala! Europarlamentarele vor intari optica unei Romanii cu o cultura sechestrata!

Raspuns din partea Parlamentului Europei la problema monopolului artistic in Romania, practicat prin intermediul Uniunilor Artistice:

Stimate Domn,

Parlamentul European a primit mesajul dumneavoastră referitor la situaţia artiştilor din România.

În primul rând, vă rog să ne scuzaţi pentru acest răspuns trimis cu întârziere. Mesajul dumneavoastră s-a pierdut în baza noastră de date şi, graţie unei actualizări a programului, am avut posibilitatea de a-l recupera şi suntem astfel în măsură să vă răspundem.

Doresc să vă informez că, în conformitate cu Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, Comunitatea are o contribuţie importantă la dezvoltarea culturilor din statele membre, cu respectarea diversităţilor naţionale şi regionale şi punerea în evidenţă a patrimoniului cultural comun. Acţiunea în acest domeniu completează politica culturală a statelor membre în diferite domenii. Printre acestea figurează protecţia patrimoniului cultural, cooperarea dintre instituţiile culturale din statele membre şi mobilitatea colecţiilor şi a profesioniştilor din sectorul cultural. Anumite dispoziţii din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene care nu privesc în mod explicit cultura se aplică, totuşi, acestui sector.

În conformitate cu articolul 151 din tratatul menţionat mai sus, pot fi luate măsuri de susţinere şi completare a activităţilor întreprinse de statele membre în următoarele domenii: ameliorarea cunoştinţelor şi difuzarea culturii şi a istoriei popoarelor europene, menţinerea şi prezervarea patrimoniului cultural care prezintă o dimensiune culturală deosebită, schimburile culturale non-comerciale, precum şi creaţia artistică şi literară, inclusiv în sectorul audiovizual.

Tratatul garantează, de asemenea, libera circulaţie a lucrătorilor. În cazul artiştilor, punerea în aplicare a acestui drept este totuşi adesea îngreunată de unele obstacole administrative pe care statele membre sunt chemate să le elimine.

În acest sens, Parlamentul European a adoptat, în iunie 2007, un raport cu privire la statutul social al artiştilor (T6-0236/2007 http://www.europarl.europa.eu/oeil/FindB…/2006/2249 ) în care se subliniază faptul că numeroşi artişti care lucrează pe perioade scurte în diferite state membre se confruntă cu probleme legate de protecţia socială. Printre diferitele măsuri înaintate, raportul propune crearea unui ghid practic pentru artiştii europeni. Raportul sugerează, de asemenea, lansarea unui proiect-pilot de introducere a unui card european electronic de securitate socială, adoptarea unui registru profesional european şi crearea unui fond de mobilitate european, similar programului Erasmus, care să vizeze promovarea schimburilor de profesori şi de tineri artişti.

De asemenea, vă informez că, la sfârşitul anului 2007, Parlamentul european a votat o linie bugetară suplimentară (1,5 milioane de euro) în cadrul bugetului pe 2008 în vederea facilitării condiţiilor care să stimuleze mobilitatea artiştilor prin intermediul unui nou proiect-pilot. Obiectivul acestui proiect este acela de a contribui la finanţarea cheltuielilor operaţionale, a programelor sau a sistemelor de mobilitate pe bază de complementaritate. Pentru mai multe informaţii cu privire la această iniţiativă, vă sugerez să consultaţi site-ul Comisiei Europene, la următoarea adresă: http://ec.europa.eu/culture/our-programm…417_fr.htm

În ceea ce priveşte aspectele pe care le prezentaţi în mesajul dumneavoastră, acestea sunt strict de competenţa autorităţilor naţionale din ţara dumneavoastră. Parlamentul European şi, în general, instituţiile Uniunii Europene nu se pot substitui instituţiilor responsabile naţionale în vederea soluţionării situaţiilor prezentate.

Vă sugerez să contactaţi, în acest sens, Ministerul Culturii şi Cultelor, la coordonatele de contact aflate pe pagina de internet a acestei instituţii: http://www.cultura.ro/Documents.aspx?ID=60

Puteţi, de asemenea, contacta Comisia pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă a Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, la adresa de email următoare: cp10@cdep.ro pentru a prezenta propunerile şi sugestiile dumneavoastră.

În speranţa că aceste informaţii vă pot fi utile şi urându-vă mult succes în activitatea dumneavoastră, vă rog să primiţi, Stimate Domn, expresia sentimentelor mele distinse.

Gheorghe Parascan

De cind ma stiu am incercat sa fac ceva pentru Bacau si Bacauani! Din nefericire peste 99 la suta din reusite au fost pe un fond de ignoranta a autoritatilor locale. Desi am luat numeroase premii in inventica, cercetare stiintifica si arta, avind expozitii in Statele Unite, reprezentind Romania si Israelul, la manifestarile dedicate Holocaustului, la Chicago si Washington, autoritatile bacauane, nu numai ca nu m-au sprijinit in nici un demers creator, dar nici macar nu imi permite sa particip la expozitiile de grup, sau individuale din Galeriile de arta locale! Ca si mine sunt multi bacauani, aruncati la cosul istoriei de niste autoritati ignorante si straine de visele si putintele bacauanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.