Schimbările climatice ne pot lăsa fără cartofi prăjiţi
Schimbările climaterice ar putea duce la dispariţia unor culturi, cum ar cartoful sau alunul, deoarece acţionează asupra elementelor care ajută aceste plante să se apere împotriva secetei şi a dăunătorilor, anunţă un grup internaţional de cercetători, confrom AP.
În următorii 50 de ani, mai mult de 60% din 51 de specii de alun şi 12% din 108 specii de cartof, ce au fost analizate, ar putea dispărea cu desăvârşire, din cauza puternicelor schimbări ale vremii, anunţă cercetătorii care întocmesc un studiu referitor la agricultura în lume. Speciile supravieţuitoare vor fi cultivate în zone mult mai restrânse, scăzându-le şansele de a rezista pe termen lung.
Studiul urmăreşte distribuţia diferitelor specii şi face predicţii referitor la abilitatea lor de a supravieţui, bazându-se pe previziunile climaterice pentru anul 2055.
Fermierii depind de multe ori de plantele sălbatice pentru a dezvolta noi specii de plante, care ulterior vor fi tratate cu diferite elemente, care să le îmbunătăţească rezistenţa.
Dacă se înrăutăţesc condiţiile, acestea nu vor mai creşte şi nu vor mai asigura o bază pentru culturi. În ultimii ani, de exemplu, genele găsite în plantele sălbatice au ajutat la crearea unor specii de cartofi.
Este imperativ să se colecteze şi să se adune seminţele acestor plante sălbatice, înainte să dispară, spune Andy Jarvis, iniţiatorul studiului. În acest moment, în colecţiile de plante nu este conservată decât o fracţiune a diversităţii de plante existente în lume, explică acesta. Andy Jarvis încearcă să identifice care din rudele sălbatice ale plantelor sunt mai puţin vulnerabile la schimbările climei.
Specii de plante cum ar fi alunul se află în mai mare pericol, deoarece se întind pe arii largi şi ar trebui să migreze pe o distanţă foarte mare pentru a găsi un climat mai rece, în timp ce plantele care cresc în zone mai restrânse şi mai înalte nu trebuie să urce decât un nivel în altitudine.
Studiul este centrat în special pe plante din Africa şi America de Sud, fiind dezvoltat de un grup italian ce se ocupă de biodiversitate.
Sursa: RTV