Sase ani de inchisoare pentru apararea proprietatii

La doar câteva săptămâni după ce o instanţă din România l-a achitat pe Adrian Iovan, care împuşcase mortal un hoţ ce-i încălcase proprietatea, un băcăuan este condamnat la închisoare pentru că a tras cu arma în cel pe care l-a prins furându-i lucernă de pe terenul său. Bărbatul, în vârstă de 51 de ani, va petrece şase ani după gratii sub acuzaţia de omor si va trebui să plătească şi o sută de milioane de lei familiei celui pe care l-a împuşcat mortal.

Costică Talaban, locuieşte în localitatea Prăjoaia, comuna Livezi şi este vânător cu acte în regulă. În noaptea de 11 iulie 2003, bărbatul şi-a luat puşca pe umăr şi s-a aşezat la pândă pe tarlaua de pe care hoţii îi furaseră până atunci câteva căruţe cu lucernă. După miezul nopţii şi-au făcut apariţia şi hoţii, adică Ion Condei, de 26 de ani, şi Vasile Munteanu, ambii din satul vecin, Bălăneasa. Vasile Munteanu spune că nici nu a oprit bine la marginea tarlalei pentru a lua o mână de lucernă cât să dea de mâncare la un cal că imediat a auzit somaţia şi, mai apoi, focul de armă.

Maria Moroi, nevasta lui Costică Talaban, spune, însă, cu totul altceva. „După miezul nopţii a venit bărbatu-meu acasă şi mi-a spus că i-a prins pe doi inşi la furat şi că l-a împuşcat mortal pe unul dintre ei. Mi-a spus că cei doi l-au atacat cu furca şi cu coasa, şi că a tras mai mult ca să-i sperie şi că nu a vrut să-i împuşte”, povesteşte femeia. Alicele l-au nimerit în plin pe Ion Condei, care a căzut secerat după ce a fost lovit în cap, gât şi în piept.

Conştient de ceea ce făcuse, Talaban s-a predat poliţiştilor. El şi-a recunoscut imediat fapta, motivând în faţa procurorului că doar îşi păzea recolta şi că a tras pentru a nu fi snopit în bătaie de hoţi.

Pe de altă parte, rudele celui decedat spun că Ion Condei nu trebuia omorât pentru o mână de lucernă. „Putea să-l lase în pace şi a doua zi să-l reclame la poliţie. Am fi pus toţi mână de la mână şi am fi plătit pagubele. Dar nici aşa nu se mai poate”, spune Nadia Dinu, nevasta mortului.

Pentru sătenii din Prăjoaia, vestea arestării lui Talaban a căzut ca un trăsnet, mai ales că bărbatul era cunoscut ca unul dintre cei mai gospodari din sat. Oamenii spun că s-au săturat de localnicii din Bălăneasa, care vin aproape în fiecare noapte şi fură tot ce apucă.

De fapt, pe toată tarlaua lui Talaban nu mai rămăsese decât un sfert din recolta de lucernă, deoarece restul fusese cosită şi cărată, în opinia vecinilor săi, de oamenii din Bălăneasa.

Decizia instanţei băcăuane este cu atât mai ciudată, cu cât acum câteva zile, o altă instanţă, tot din România, l-a achitat pe Adrian Iovan, care împuşcase mortal un hoţ ce-i încălcase proprietatea.

Autor : Elena SOLOMON, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.