Sanatate – Topul obiceiurilor nesanatoase
Stressul, consumul de alcool, de zahar sau grasimi si lipsa de miscare se afla in topul obiceiurilor nesanatoase, care accelereaza ritmul imbatranirii. Aceasta este concluzia unui studiu facut de expertii in geriatrie si publicat de site-ul health.ivillage.com.
Pe primul loc in topul celor mai nesanatoase obiceiuri se afla stresul, care scade imunitatea si creste riscul aparitiei bolilor de inima. Specialistii de la Universitatea California au demonstrat ca prea mult stress duce la o imbatranire prematura a sistemului imunitar.
Pe locul doi se afla consumul de bauturi alcoolice. Prea mult alcool strica, insa unul sau doua pahare de bautura pe zi pot scadea riscul de a muri de boli de inima. Consumul in cantitati exagerate creste riscul imbolnavirii de inima sau de cancer la ficat, gat si san.
Lipsa de miscare se afla pe locul trei. Sportul si, in general, miscarea, fac minuni- reduc risul de a deveni obezi, indeparteaza stresul si ne pot pazi chiar de boli precum Alzheimer.
Grasimile saturate, care se gasesc in carne, lapte si unt, determina cresterea nivelului colesterolului si riscul aparitiei bolilor de inima. Acest obicei se afla pe locul patru in topul obiceiurile nesanatoase.
Pe locul cinci se afla fumatul, care creste riscul imbolnavirii de cancer si determina aparitia ridurilor.
Pe locul sase se afla expunerea in aer poluat, care determina aparitia bolilor aparatului respirator. Asa ca expertii in geriatrie ne sfatuiesc sa stam mai mult in casa daca nivelul de poluare din orasul unde ne aflam este ridicat.
Expunerea exagerata la soare creste riscul aparitiei cancerului de piele si a ridurilor. Acest obicei se afla pe locul sapte. In fiecare an, mai mult de un milion de americani sunt diagnosticati cu cancer de piele si alti 55 de mii afla ca au forma mortala, melanom.
Obiceiul nesanatos, care se afla pe locul opt este petrecerea de nopti nedormite. Lipsa somnului este corelata cu obezitatea, diabetul si cresterea tensiunii arteriale.
Urmeaza apoi consumul exagerat de zahar. Nutritionistii ne sfatuiesc ca la o dieta de 2200 de calorii pe zi, sa nu consumam mai mult de 12 lingurite de zahar.
Sursa: Realitatea