Salamul si aditivii
Salamul analizat conţine patru aditivi alimentari periculoşi, care pot afecta sănătatea. Monoglutamatul de sodiu este cel care dă cele mai multe reacţii adverse.
Salamul Potcoava conţine, pe lângă carnea de porc, slănină, sare, proteină din soia, condimente, extracte de condimente, şi patru aditivi aimentari: “Antiaglomerant (celuloză E 460), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), antioxidant (acid ascorbic E 300), conservant (nitrit de sodiu E 250)”.
Compoziţie. Produsul analizat are în compoziţie, pe lângă ingredientele obişnuite, şi patru aditivi alimentari. Celuloza este o substanţă insolubilă, cu toate acestea putând fi fermentată în intestinul gros. În cazul în care este folosită în concentraţii mari, poate provoca probleme intestinale. De aceea este interzisă în alimentele destinate copiilor şi sugarilor.
Nitriţi. Pentru nitritul de sodiu doza zilnică admisă este de 0,06 mg/kg corp, pentru că este considerat extrem de periculos. În cantităţi mai mari poate reacţiona cu hemoglobina. Trebuie ţinut cont că majoritatea mezelurilor de pe piaţă conţin E 250, în felul acesta doza nefiind foarte greu de depăşit. Producătorii îl folosesc pentru stabilizarea culorii roşiatice a cărnii. De asemenea, aceştia se justifică motivând că nitriţii inhibă dezvoltarea bacteriilor producătoare de toxină botulinică.
Glutamatul monosodic – E 621 – este interzis în alimentaţia sugarilor şi a copiilor. În Australia nu este permisă folosirea lui pentru multitudinea de efecte adverse: greaţă, dureri de cap, ameţeli, palpitaţii, slăbiciune şi oboseală. De asemenea, persoanele care suferă de astm ar trebui să evite consumarea de produse care conţin glutamat monosodic, pentru că vor avea crize mult mai intense.
Chiar dacă produsul analizat nu are etichetă nutriţională, din analiza ingredientelor rezultă că are o valoare energetică mare, nefiind indicat supraponderalilor şi obezilor.
Jurnalul national