Romania nu gusta cianura

Esti pentru interzicerea cianurii in minerit? – www.faracianura.ro

COALITITA “ROMANIA Fara Cianuri!” a inceput o ampla campanie menita sa influenteze in mod favorabil votul parlamentarilor la propunerea legislativa de interzicere a utilizarii cianurilor in minerit, punand la dispozitie acestora informatiile necesare pentru luarea unei decizii avizate.

Coalitia sprijina initiativa Legii pentru modificarea Legii minelor nr. 85/2003, legea fiind deja dezbatuta si adoptata in plenul Senatului si urmand a fi trimisa Camerei Deputatilor.

Coalitia “Romania Fara Cianuri!” este o initiativa a societatii civile ce urmareste interzicerea cianurii in minerit pe considerente sociale, economice si de mediu si este formata din Greenpeace CEE, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Fundaţia pentru Parteneriat, Terra Mileniul III, Asociatia Otus, Focus Eco Center, Asociatia Valea Soarelui si Transilvania Verde. Coalitia este sustinuta financiar de Edward Goldsmith, fondatorul publicatiei The Ecologist si laureat al premiului Right Livelihood Award (Stockholm, 1991).

Argumentand in favoarea interzicerii utilizarii cianurilor in minerit, Coalitia afirma urmatoarele:

“Mineritul cu cianuri este una dintre cele mai murdare industrii din lume. Printre efectele pe termen lung se numara poluarea cursurilor de apa si a panzei freatice, distrugerea vietii acvatice a raurilor si otravirea unor specii de pasari. Otravirea cronica afecteaza pe termen lung reproducerea si dezvoltarea pestilor, iar pentru om o lingurita cu 2% solutie de cianura este fatala. Mai mult, accidente si deversari de cianuri au loc anual in toate colturile lumii. In Romania la 7 ani dupa tragicul eveniment de la Baia Mare, la nivel European si international nu exista inca reglementari care sa previna aparitia unor dezastre ecologice similare. Romania insa, ca tara gazda a acestui accident, are acum o oportunitate si o datoria morala fata de proprii cetateni si fata de statele vecine de a pune capat acestei tehnologii periculoase.”

Pagina web www.faracianura.ro, realizata de Coalitia “Romania Fara Cianuri!” ofera celor doritori sa sprijine campania, informatii despre modul in care se pot implica. Puteti sustine initiativa prin semnarea unei petitii online (se cere confirmare prin email), puteti trimite petitia deputatilor din circumscriptia voastra. Administratorii de pagini web si bloguri pot opta si pentru sprijinirea campaniei online prin adaugarea unui banner in site-urile lor.

Altermedia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.