Romani in Europa

Corespondenta din Milano
Primele trei autocare au sosit la periferia orasului Milano in dimineata zilei de 2 ianuarie, dupa o calatorie de 50 de ore si 2000 de kilometri. Din autocarele cu inscriptia ATLASSIB, care asigura transportul de persoane Italia-Romania, au coborit cam 30 de femei si aproximativ 60 de barbati.

Nimic restrictii, nimic pasapoarte, acestia sint primii romani intrati oficial in Italia, ca cetateni comunitari.

O parte din acestia s-au indreptat catre casele prietenilor, a rudelor, altii s-au indreptat spre gara pentru a continua calatoria spre alte orase. Majoritatea dintre ei au lucrat in Romania ca zidari, constructori, electricieni, cistigind 150 de euro pe luna dar odata ajunsi aici in Italia spera intr-un cistig de cinci, sase ori mai mare.

Autoritatile italiene se tem ca o mare parte din romanii care vor veni in Italia, neavind nici rude nici prieteni, vor cauta un loc in rindurile comunitatii de nomazi: locuri unde se traieste la limita demnitatii umane si unde se formeaza bazele operative ale microcriminalitatii.

Oficial, romanii rezidenti in Italia sint in jur de 300. 000. Fostul ministru de externe, FRANCO FINNI, vice-presedinte al COMISIEI EUROPENE, subliniaza ca ROM-ROMAN sint doua realitati diverse si ca romii constitue numai o mica parte din populatia romana.

In continuare a mai declarat: „Trebuie sa fim foarte clari si mai ales sa distingem ca marea majoritate care va sosi in Italia va fi formata din oameni muncitori, capabili, buni specialisti. Aceasta va fi o mare oportunitate pentru micile societati italiene, care au nevoie de noi muncitori. Pentru multe familii italiene va fi mai usor sa gaseasca personal dispus sa lucreze in familii, sa aiba grija de batrini.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.