Rolul mass-mediei în demascarea abuzurilor de putere şi a faptelor de corupţie

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a găzduit la Centrul „American Corner Bacău”, activitatea cu tema Rolul mass-mediei în demascarea abuzurilor de putere şi a faptelor de corupţie”.

Aceasta a fost organizată de Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, coordonată de prof. Lucica Ciupercă şi susţinută de ziaristul independent Ştefan Olteanu.

La manifestare au participat 28 de elevi ai clasei a X-a B, de la Colegiul Naţional “Ferdinand I” din Bacău, însoţiţi de prof. Florina Opincariu.

Activitatea constituie parte integrantă a proiectului educaţional interşcolar “Angajamentul tinerilor împotriva corupţiei”, iniţiat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău şi care se va desfăşura în parteneriat cu Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, dar şi cu alte instituţii reprezentative, de la nivel local şi judeţean.

Obiectivul general al acestuia urmăreşte sprijinirea elevilor în procesul formării unui comportament social integrator şi securizant. Odată deveniţi maturi, deci cetăţeni responsabili, ei se vor putea implica activ în soluţionarea problemei corupţiei în comunitatea din care provin.

Aşadar, participanţii vor fi încurajaţi să conceapă proiecte şi planuri de acţiune pe plan local, fiind sprijiniţi de mass-media, acţiuni care pot să determine schimbarea mentalităţii cetăţenilor, privind „normalitatea” corupţiei din România, să reducă starea de resemnare, pasivitate şi fatalism, care întreţine acest fenomen şi care să producă de asemenea, comportamente civice de participare activă a tinerilor, în monitorizarea, demascarea şi sancţionarea cazurilor de corupţie din societate.

În acest mod proiectele elevilor participanţi vor fi servi ca modele de acţiune, ce vor putea fi popularizate şi diseminate şi în alte şcoli din ţară, prin realizarea unui ghid de bune practici, care va fi tipărit ulterior.

„Avem acum ocazia să promovăm un nou tip de proiect, cu o puternică componentă civică nonformală. Opinăm că participarea elevilor şi profesorilor la acesta, poate contribui la schimbarea mentalităţii lor, referitoare la fenomenul corupţiei din societatea românească”, ne-a informat, prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.