Revista revistelor culturale din martie 2006: Dacia literara

Dacia literară nr. 64, 2006

Excelent numărul din luna februarie care îşi adună materialele în jurul problematicii complexe ridicată de poezia lui Eminescu; pe de altă parte, regăsim o suită de intervenţii ce vizează spaţiul creştin.

Dan Jumară scrie despre „Biserica mănăstirii Golia”, Arhimandritul Timotei Aioanei revine şi în acest număr, de această dată cu un portret al duhovnicului Paisie Olaru, figură de referinţă pentru spaţiul ascetic ortodox.

Modern şi argumentat, Marian Barbu în „Demnitatea psalmului ca poezie modernă”. George Popa repune în discuţie „Luceafărul” eminescian găsindu-l un „poem neterminat” în timp ce Constantin Cubleşan se ocupă de o cronică subiectivă a ediţiilor eminesciene (I. E. Torouţiu). Printre discuţiile de nuanţă legate de Eminescu îi amintesc pe Graţian Jucan „Paternitatea eminesciană a unui articol”, Simion Bogdănescu „Aspecte cosmogonice eminesciene” şi Ilie Moisuc „Despre treptele Fiinţei eminesciene”.

Se pare că într-adevăr, treptat, se prefigurează o nouă geografie a poeticităţii sadoveniene anunţată şi de Constantin Ciopraga.

Deşi uşor banal în mica introducere a articolului, Gavril Istrate realizează o prezentare interesantă a „Codicelui Popii Bratu” (1559-1561). Dumitru Vitcu relatează evenimentele ce au stat şi la New York, la finele anului trecut, sub semnul lui George Enescu.

În altă ordine a ideilor, cred că locul celor scrise de Benoit Vitse ar fi fost mai degrabă în primele pagini, deşi poziţia de final pe care o ocupă îşi are la rândul ei propria morală. E clar, după cum declară şi autorul, „Nu, cultura nu este o marfă!”

Să nu uităm că UNESCO a adoptat Convenţia despre protecţia şi promovarea diversităţii culturale cu 148 de voturi contra a 2 – aparţinând USA şi Israelului (cine s-ar mai putea mira?). Mizând pe aceleaşi principii ale corectitudinii diplomatice, ajungem să fim de acord cu autorul rândurilor: „Cultura nu este un lux, ci un serviciu public.
Privim puţin alături de noi şi reflectăm ce moştenire morală lăsăm generaţiilor următoare: un joc de Monopoly şi atât”.

Autor: LecTop, Revista Ateneu


Articol preluat cu permisiune, toate drepturile rezervate autorului.
© Ateneu, revista de cultura fondata in 1927
de George Bacovia si Grigore Tabacaru.
Serie noua editata de Consiliul Judetean Bacau.

Gasiti ultimul numar al revistei la chioscurile Rodipet din Bacau.
Pozitia in Catalogul Presei Interne: 4009.

Revista Ateneu

Autor: Revista Ateneu


Articol preluat cu permisiune, toate drepturile rezervate autorului. Ateneu, revista de cultura fondata in 1927 de George Bacovia si Grigore Tabacaru. Serie noua editata de Consiliul Judetean Bacau.

One thought on “Revista revistelor culturale din martie 2006: Dacia literara

  • sâmbătă, 02-12-06 la 11:22
    Permalink

    este ….. ??!!!! :D betonnnn … !!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.