Categorii: Actualitate

Revista presei din 25 ianuarie

Principalele subiecte din ediţia de miercuri, 25 ianuarie, a cotidianelor centrale se referă la misterul întâlnirii de la Palatul Vcitoria dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Justiţiei, Monica Macovei, şi omul de afaceri Dinu Patriciu; preşedintele Traian Băsescu: ‘Am preferat corespondenţa scrisă cu Patriciu’; telefoanele lui Dinu Patriciu, interceptate din 2003; Hora Unirii la Focşani cu Traian Băsescu, MIrcea Geoană şi Miron Mitrea; Averea lui Adrian Năstase verificată de Înalta Curte; aripa trădătorilor din PSD; Documentul Dâncu, secţiunea ‘numai pentru uz intern’: ‘Recursul la Ion Iliescu este sinucigaş din perspectiva imaginii şi viitorului’; Marian Vanghelie a trecut de partea lui Mircea Geoană; la Iaşi, atentat la imaginea premierului Tăriceanu; PNL îl susţine pe Ticu Dumitrescu la şefia CNSAS; ‘Casa Macovei’ – DNA s-a spălat pe mâini; eurorealismul începe să crească timid în România; în scandalul închisorilor CIA, raportorul Consiliului Europei nu a găsit nici o probă împotriva vreunui stat european.

Macovei, băgată în şedinţă cu Patriciu (Evenimentul zilei)

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a recunoscut ieri ca s-a întâlnit la inceputul lunii iunie cu Dinu Patriciu la Palatul Victoria, chiar în cabinetul premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Indirect, ea a declarat ca a fost obligata sa se întâlneasca cu omul de afaceri. ‘Am fost convocata de premier, dar nu am stiut care este motivul acestei intrevederi şi nici cine mai participa la ea. Nu am stiut ca Dinu Patriciu este acolo pana în momentul cand am intrat în cabinetul prim-ministrului’, a precizat ieri Macovei.

Ea a adaugat ca a discutat pret de cateva minute cu Patriciu, care s-a plans ca procurorii care îl cerceteaza în dosarul ‘Rompetrol’ i-ar fi incalcat drepturile procesuale în timpul anchetei. ‘I-am raspuns ca are posibilitatea sa formuleze plangeri pe caile legale dacă i s-au incalcat drepturile’, a mai spus ministrul.

Băsescu: Am preferat corespondenţa scrisă cu Patriciu (Gândul)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a preferat ‘corespondenţa scrisă’ cu omul de afaceri Dinu Patriciu, referindu-se la informaţiile apărute în presă referitoare la întâlnirea dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Monica Macovei şi preşedintele Rompetrol.

‘Guvernul are conduita lui. Şi mie mi-a solicitat Dinu Patriciu, public, audienţă. Am preferat corespondenţa scrisă cu Domnia Sa. Fiecare instituţie îşi stabileşte standardele’, a afirmat Băsescu, răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Monica Macovei şi preşedintele Rompetrol ar fi avut o întâlnire la sediul Guvernului.

Telefoanele lui Dinu Patriciu, interceptate din 2003 (Adevărul)

Lovitură de teatru, ieri, la Parchetul General. Dinu Patriciu a fost înştiinţat oficial de anchetatorii dosarului ‘Rompetrol’ că i s-au interceptat toate convorbirile telefonice, în baza Legii siguranţei naţionale. ‘Am aflat cu stupoare că îmi sunt interceptate convorbirile telefonice încă din 2003 şi v-aş ruga să vă amintiţi când a început această urmărire penală – mult mai târziu. Mă tem pentru economia românească, mă tem pentru climatul de afaceri din această ţară’, a declarat Patriciu la ieşirea de la Parchet, după o întâlnire de aproximativ o oră cu procurorii.

Băsescu s-a unit cu Geoană şi Mitrea (Evenimentul zilei)

Manifestarile dedicate Unirii Principatelor i-a adunat, la Focşani, pe Miron Mitrea, Mircea Geoană şi Traian Băsescu, sub o manifestare care s-a vrut dirijata de Marian Oprisan. Hora Unirii s-a transformat insa intr-o imbulzeala generala din care Traian Băsescu cu greu a iesit intreg, după ce – la un singur gest al preşedintelui – vrancenii au rupt cordonul de militari şi s-au calcat în picioare, cu speranta ca vor putea da mana cu el.

Averea lui Năstase verificată de Înalta Curte (Ziua)

Averea fostului premier Adrian Năstase va fi verificata de Comisia de Verificare a Averilor Demnitarilor, a Inaltei Curti de Casatie şi Justiţie. Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, dezbaterile în acest proces vor incepe în data de 2 februarie. Potrivit Legii 115/1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici şi a unor persoane cu functii de conducere, procurorii anticoruptie au inaintat Comisiei ICCJ o cerere de verificare a modului în care si-au dobandit averea sotii Dana şi Adrian Năstase.

PSD, aripa Brutus (Cotidianul)

Reuniunea PSD de la Poiana Braşov a ramas în memoria pesedistilor drept momentul în care cei mai multi dintre adeptii lui Adrian Năstase au sarit în barca lui Geoană.

‘Tanasescu a trecut cu arme şi bagaje la noi. şi Dan Nica, desi sint convins ca în sufletul sau are regrete. Alin Teodorescu e cu cine-i la putere. La fel şi Adrian Severin. Dar ei nu conteaza. Iar Stan de la Dimbovita a incercat ceva în prima seara, dar cind s-a vazut izolat s-a inchinat’, ne-a caracterizat unul dintre vicepreşedintii PSD principalii cinci ‘tradatori’. De fiecare data cind lua cuvintul, Tanasescu se raporta la Geoană. Nu-l numea Mircea, ci ‘domnul preşedinte’: ‘asa cum spune domnul preşedinte…’ sau ‘trebuie sa facem cum a zis domnul preşedinte’, ne-a relatat şi un alt lider important al PSD. Toti acestia ii datoreaza lui Adrian Năstase accesul şi promovarea în partid. El i-a facut ministri.

Documentul Dâncu, secţiunea ‘numai pentru uz intern’: ‘Recursul la Ion Iliescu este sinucigaş din perspectiva imaginii şi viitorului’ (Gândul)

În PSD funcţionează teoria ‘licuriciului mare’: cine vrea să avanseze trebuie să întreţină relaţii cu şefii de la Bucureşti. Adrian Năstase şi Ion Iliescu au condus partidul prin ‘frică’. PSD-ul lui Năstase ‘i-a trădat’ pe săraci. ‘Gândul’ vă prezintă, în premieră, secţiunea de uz intern din deja celebrul ‘Document Dâncu’, actul de naştere al ‘noului PSD’, dezbătut la sfârşitul săptămânii trecute, la Poiana Braşov. Ideologul ‘noului PSD’, Vasile Dâncu, le-a prezentat colegilor săi două documente: o analiză generală a vieţii politice, în care se spune că sistemul este corupt şi că se cumpără locuri de parlamentar, şi un document de ‘strategie şi poziţionare’, care este scheletul unei strategii care va fi prezentată la Consiliul Naţional. Cel de-al doilea text, care poartă ştampila ‘Confidenţial’, este deosebit de important: el reprezintă o declaraţie de intenţie a ‘noului PSD’, croit pe măsurile grupului de la Cluj, care se desparte polemic de Ion Iliescu şi de Adrian Năstase.

‘Frica a fost cel mai important operator de solidaritate în PSD’, se spune în document. ‘A dispărut obiectul fricii (Năstase sau Iliescu), dar nu şi senzaţia’. După despărţirea de cei doi lideri autoritari, pesediştii încearcă fie ‘să-şi găsească un nou stăpân’, fie să se ‘întoarcă în trecut, prin pelerinaje la Ion Iliescu, ceea ce accentuează sentimentul de dezorientare şi frica de viitor’, constată Vasile Dâncu.

Vanghelie l-a luat în braţe pe ‘maimuţoiul implementat’ (Cotidianul)

Adrian Năstase a fost acuzat de Marian Vanghelie ca a comandat procurorilor sa faca dosare penale prin cei doi prieteni ai sai, Alexandru Bitner şi Adrian Petrache. Dar şi Vanghelie este acuzat de PSD-Bucureşti, filiala controlata de Dan Ioan Popescu, de tradare, cu acordul lui Miron Mitrea.

Atentat la imaginea premierului Tăriceanu (Evenimentul zilei)

Imaginea premierului Călin Popescu-Tăriceanu a fost serios sifonata după ce, luni seara, şeful guvernului a aparut alaturi de controversatul om de afaceri iesean Iulian Dascalu la un restaurant din centrul comercial ‘Iulius Mall’, pe care acesta din urma îl patroneaza.

PNL îl susţine pe Ticu Dumitrescu la şefia CNSAS (Ziua)

Liberalii îl propun pe Constantin Ticu Dumitrescu, preşedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din România (AFDPR), pentru preşedintia Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Decizia PNL, luata luni, la Iasi, de membrii Delegatiei Permanente, face parte dintr-un ambitios plan de reforma morala, promovat insistent de liberali în ultimul timp. Astfel, pe langa instalarea renumitului luptator anti-comunist, Ticu Dumitrescu, în fruntea CNSAS, liderii PNL doresc ingradirea accesului fostilor nomenclaturisti la functii de putere, prin adoptarea Legii lustratiei.

‘Casa Macovei’ – DNA s-a spălat pe mâini (Jurnalul naţional)

Dupa nici doua luni de cercetari declansate prin autosesizare, Departamentul National Anticoruptie (DNA) a hotarat ca faptele judecatorilor implicati în cazul casei castigate de parintii Monicai Macovei, în dauna fostilor proprietari Petrini, nu au nici o legatura cu coruptia. Asa ca la 5 ianuarie, luptatorii anticoruptie au dispus neinceperea urmaririi penale pentru şeful Sectiei Civile de la Inalta Curte de Casatie şi Justiţie, Danut Cornoiu, şi pentru magistratul Luana Stancu, preşedintele completului care a judecat dosarul, desi cazul fusese repartizat unui alt complet. ‘NUP’-ul s-a dat pentru infractiuni de abuz în serviciu cu ‘iz de coruptie’, adica savarsit în scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Dosarul penal n-a fost inchis de tot, ci a fost trimis la Parchetul Curtii Supreme pentru cercetarea unor posibile infractiuni de drept comun.

Eurorealismul începe să crească timid în România (Cotidianul)

Eurooptimismul romanilor continua sa fie cel mai ridicat dintre statele candidate şi membre UE. Rezultatele detaliate ale Eurobarometrului lansat ieri la Bucureşti arata ca 64% dintre romani au incredere în UE, fata de 25% în Marea Britanie sau 35% în Croatia. Tendinta este totusi descrescatoare, în toamna 2004 eurooptimismul fiind de 74%, iar în primavara 2005 de 68%. şeful delegatiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, vede în acest Eurobarometru un semn ca romanii incep sa aiba ‘o perceptie mai realista’ cu privire la Uniunea Europeană. ‘Acest raport arata ca romanii seamana tot mai mult cu ceilalti europeni, chiar dacă în multe privinte tind sa fie mai increzatori decit altii în proiectul european. Este un proces firesc de apropiere de Europa, nu numai cronologica, ci şi mentala’, a declarat el. Scheele a subliniat ca ‘UE nu este un panaceu pentru problemele romanilor şi nu scapa tara nici de saracie, nici de coruptie’. Rezultatele Eurobarometrului arata insa ca 63% dintre romani considera ca prioritatea numarul unu a UE ar trebui sa fie combaterea saraciei.

În scandalul închisorilor CIA / Raportorul Consiliului Europei nu a găsit nici o probă împotriva vreunui stat european (Gândul)

În această etapă a investigaţiilor, nu există nici o dovadă formală, irefutabilă, privind existenţa unor centre de detenţie secrete ale CIA în România, Polonia sau altă ţară’, afirmă raportorul Consiliului Europei (CoE) în raportul preliminar prezentat, ieri la Strasbourg, în faţa Adunării Parlamentare a organizaţiei. După aproape două luni de investigaţii şi după citirea unui migălos colaj de articole din presa internaţională a ultimelor trei luni, Dick Marty nu a putut decât să declare, în faţa reprezentaţilor celor 46 de state membre ale CoE, că există, totuşi, ‘numeroase dovezi coerente şi convergente, care indică existenţa unui sistem de «relocare» şi «externalizare» a torturii’. ‘A fost dovedit – şi niciodată dezminţit – că au existat persoane răpite, lipsite de libertate şi transportate spre diferite destinaţii în Europa, pentru a fi predate unor ţări unde au fost supuse torturii’, a adăugat Marty. Cu excepţia câtorva anchete judiciare în Germania şi Italia, raportorul nu a putut cita alte probe decât din materiale de presă, pe care le-a calificat drept suficiente pentru a justifica o continuare a anchetei sale. Între aceste indicii, Marty a amintit şi de celebrul fax egiptean interceptat de serviciile secrete elveţiene, ‘a cărui autenticitate nu mai poate fi pusă la îndoială’.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in miercuri, 25-01-06 10:21

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Acest website folosește cookies.