Revista presei din 17 ianuarie
Nouă demisie la Cotroceni (Adevărul)
Încă un consilier de stat din cadrul administraţiei prezidenţiale, Valeria Dorneanu, care lucra la Departamentul de politică internă, şi-a dat demisia din funcţia deţinută la Palatul Cotroceni.
Oficial, Dorneanu şi-a dat demisia din motive personale. Este al şaptelea demnitar din echipa lui Băsescu care părăseşte Palatul Cotroceni. În locul Valeriei Dorneanu, Claudiu Săftoiu ar putea să-l propună pe Bogdan Tătaru Cazaban. Acesta este, în prezent, consilier la Palatul Cotroceni, ocupându-se de chestiuni legate de culte.
Fratele şi nepoata şefului SRI, Radu Timofte – tun la stat de 4 miliarde de lei (Gândul)
Fratele – angajat şi lider sindical la C. F. ‘Moldova’ – a devalizat o societate de stat debitoare la care era acţionar principal.
‘Revoltător: în martie 2004, sub acoperirea unei recuperări de datorii, Ioan Băncilă Timofte şi Ioana Timofte, fratele şi nepoata şefului SRI, au pus gheara pe 4 miliarde de lei de la Construcţii Feroviare «Moldova». Schema era sfidătoare: Timofte era acţionar şi la firma care datora banii, şi angajat şi lider de sindicat la CF «Moldova». Nici acum, după aproape 2 ani, cei doi n-au dat banii înapoi’. Paragraful provine integral din ediţia de ieri a săptămânalului ‘Ieşeanul’. Slujbaş şi lider de sindicat la CF ‘Moldova’, Ioan Băncilă Timofte era acţionar principal şi administrator al Companiei Moldofer, care datora 2,8 miliarde lei CF ‘Moldova’. Alte 1,2 miliarde lei le avea CF ‘Moldova’ de recuperat de la CF Galaţi.
Ajutat de nepoata şefului SRI, Ioan Băncilă Timofte a încasat – contra unui comision – creanţe de 4 miliarde lei, pe care a omis să le restituie CF ‘Moldova’, companie de stat care a acumulat creanţe la bugetul central de… 600 miliarde lei vechi. Astfel, firma la care era lider de sindicat s-a transformat într-un soi de Casă de Ajutor Reciproc pentru rudele şefului SRI, banii fiind investiţi imediat în firma nepoatei Ioana, Computer House Invest.
Streza a votat pentru spargerea mitropoliei sale (Cotidianul)
Rasturnare spectaculoasa de situatie, ieri, in scandalul noii mitropolii de la Cluj. Patriarhia a anuntat ca decizia este definitiva si ca a fost votata inclusiv de IPS Laurentiu Streza, lucru ce a produs consternare la Sibiu.
Manifestatia de protest care a avut loc duminica la Sibiu impotriva infiintarii unei noi mitropolii in Ardeal a determinat Patriarhia sa ia atitudine. Comunicatul dat in acest sens a produs dezamagire la Sibiu, pentru ca, se spune, decizia este ‘definitiva si irevocabila’. In plus, pentru prima data se face publica informatia ca IPS Laurentiu Streza a fost de acord el insusi, pe 4 noiembrie, cu infiintarea unei mitropolii la Cluj, hotarirea fiind adoptata cu 38 de voturi pentru si doua abtineri. Initial, s-a spus ca au fost trei abtineri, a IPS Daniel, mitropolitul Moldovei, a PS Damaschin, episcopul Sloboziei, si a IPS Laurentiu. Insa acesta din urma, desi singurul afectat direct de decizie, se pare ca a fost totusi pentru. IPS Laurentiu a refuzat ieri sa spuna cum a votat, desi votul s-a exprimat prin ridicarea miinii, nu prin buletin de vot. ‘Din cite stiu, ulterior s-a verificat procesul-verbal si s-a constatat ca a votat pentru aceasta hotarire’, spune IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba-Iulia, fostul contracandidat al lui Streza la functia de mitropolit.
Nou şoc petrolier la 100 de dolari (Cotidianul)
Programul nuclear al Iranului s-ar putea lasa cu cotatii-record ale pretului petrolului. Daca nici Teheranul, nici Washingtonul nu vor face pasul inapoi si conflictul nu se aplaneaza, se poate ajunge la 100 de dolari barilul.
Conflictul, deocamdata mocnit, intre Iran si lumea occidentala pe tema programului nuclear al Teheranului ar putea aduce din nou lumea in pragul unui soc petrolier.
Iranul este al patrulea producator de titei din lume si al doilea din OPEC, dupa Arabia Saudita, cu o productie de 4,2 milioane de barili pe zi, adica 5% din intreaga productie mondiala. Or, intr-o piata a petrolului in care preturile se misca in functie de cel mai putin intemeiat zvon, un conflict in zona ar fi devastator pentru preturi daca exporturile de titei iranian, adica 2,7 milioane de barili zilnic, s-ar opri.
Autor : Alic MÎRZA, amos News