Revista presei din 15 martie
Principalele subiecte din ediţia de miercuri, 15 martie, a cotidianelor centrale se referă la lupta din PSD pentru ‘eliminarea’ lui Adrian Năstase; pus să justifice 46 miliarde din averea sa considerabilă, D.I. Popescu acuză ‘indivizi din PSD’ că îi strică imaginea; Marko Bela, despre mitingul de la Odorheiul Secuiesc şi relaţia specială a preşedintelui Traian Băsescu cu secuii; pediştii le-au cerut liberalilor să-şi rezolve singuri problemele cu Băsescu; Tăriceanu vrea să lase PC fără şefia Loteriei Române; Radu Stroe a îngropat legile Securităţii; deputatul Cristian Boureanu forţează propria excludere din partid prin criticile aduse premierului Tăriceanu; viceprimarul Ludovic Orban – clovn de serviciu la cârciumă; judecătoarea lui Patriciu: ‘Îmi terfeliţi copilul’; aflat în misiune în Irak, un militar din Batalionul 280 Infanterie Focşani şi-a tras un glonţ în cap.
Ziua cuţitelor lungi şi a prieteniilor scurte (Cotidianul)
Razboi cu final asteptat in PSD. Trupa Geoană-Mitrea, sprijinita de aproximativ 30 de filiale judetene, a fortat aseara, la reuniunea cu liderii locali, debarcarea lui Adrian Năstase din functiile de sef al Camerei Deputatilor si de presedinte executiv al PSD.
Contraatacul lui Adrian Năstase impotriva conducerii centrale a PSD parea sa aiba ieri putini sustinatori. Dupa ce Geoană i-a cerut demisia, Năstase a replicat prin convocarea unui congres extraordinar care sa inlocuiasca actuala conducere, idee sustinuta de Victor Ponta si de un mic grup de maximum 15 filiale. Potrivit deputatului Eugen Bejinariu, unul dintre fidelii fostului premier, pe la orele prinzului, doar aproximativ 11-15 organizatii judetene il mai sustineau pe Năstase. In partid, situatia s-a precipitat de la o zi la alta. Luni seara, Geoană, Mitrea si Hrebenciuc au decis sa convoace cu o zi mai devreme reuniunea cu liderii locali pentru a nu-i da timp lui Adrian Năstase sa-si intareasca pozitia. Desi reuniunea a fost stabilita initial pentru astazi, liderii filialelor au fost adusi la Bucuresti ieri-seara. Adunati in hotel Confort din Otopeni, ei au fost invitati sa voteze fie varianta Geoană, adica demiterea lui Năstase din functii si reducerea lui la calitatea de simplu membru PSD, fie varianta lui Năstase, un congres extraordinar care sa-i excluda din conducerea PSD pe liderii ostili fostului premier.
Sânge în PSD (Ziua)
‘Eu nu vorbesc cu tine. Esti prea prost’ (fragment de conversatie PSD sector 1), ‘Congresul ar rezolva problemele’ (Vacaroiu), ‘Congresul ar adanci si mai mult problemele’ (Ilie Sarbu), ‘Năstase nu stia sa dea mana cu nimeni’ (Vanghelie), ‘Ar fi un gest de curaj si demnitate ca Năstase sa-si dea demisia’ (Geoană). Cam acesta este nivelul la care se poarta discutiile in ultima perioada in PSD. Cu mici perioade de acalmie, PSD a fost in ultimul an scena unor lupte crancene pentru castigarea influentei in partid. De aceasta data, miza este Adrian Năstase, caruia adversarii din partid vor sa-i dea un sut, chiar cu riscul ca PSD sa piarda sefia Camerei. In cele din urma aseara, la un hotel de langa Aeroportul Otopeni, baronii locali s-au reunit pentru a transa soarta politica a lui Adrian Năstase. Inainte de intrarea liderilor de organizatie in sedinta, care s-a desfasurat cu usile inchise, trendul parea favorabil convocarii unui Congres Extraordinar, pentru alegerea unei noi conduceri. Daca in ceea ce-l priveste pe Adrian Năstase nu era foarte clar cu ce mandat au venit baronii locali, doar cativa aratandu-se doritori sa-l ia pe presedintele Camerei sub aripa lor, in privinta convocarii Congresului Extraordinar aproape toata lumea era de acord. In acelasi timp, potrivit unor surse din PSD era la fel de probabil ca baronii locali sa nu accepte matrasirea lui Năstase, de frica ruperii partidului. In plin scandal, Iliescu indemna la calm, mai ales ca se preconiza ca sedinta sa dureze pana la miezul noptii.
Pus să justifice 46 miliarde din averea sa considerabilă / D.I. Popescu acuză ‘indivizi din PSD’ că îi strică imaginea (Gândul)
Venit la Înalta Curte în primul termen din dosarul civil privind averea sa, el a anunţat că demisionează din partid doar dacă va fi condamnat.
‘Unii indivizi din PSD, pe care eu i-am promovat, consideră că este momentul să-mi spargă geamurile, să-mi rupă de pe uşa de deputat înscrisul la care am muncit 12 luni la partid’, a spus Dan Ioan Popescu despre colegii de partid care îi strică imaginea.
Marko pune şaua pe scandal (Cotidianul)
‘Lupii tineri’ ai politicii maghiare lanseaza astazi o proclamatie la Odorhei si contesta autoritatea UDMR. Intr-un interviu acordat ‘Cotidianului’, Marko Bela, lider din 1993 incoace al UDMR, crede ca manifestatia de astazi nu serveste promovarii intereselor minoritatii maghiare.
Presedintele este un fan al secuilor, a dovedit-o prin declaratiile facute cu ocazia inundatiilor din secuime.
Desigur, numai ca si secuii sint multi si de mai multe feluri. Si o parte a organizatorilor adunarii de la Odorhei sint secui, dar si eu insumi sint secui…
Si nu traiti un conflict intern cu dumneavoastra?
Nu, pentru ca aici nu e vorba de o deosebire fundamentala in ceea ce priveste scopurile noastre, ci in privinta mijloacelor pe care le propunem pentru atingerea lor. Sigur, nici scopurile nu le vedem absolut la fel, dar conteaza in primul rind mijloacele.
Ce vor de fapt Uniunea Civica Maghiara si Consiliul National al Secuilor?
Vor exact ceea ce si noi facem in momentul de fata: sa vorbim deschis despre subiect, sa creasca semnificatia lui, chiar daca aceasta grupare mica, cu putin circ, cu mult zgomot, doreste sa devina mai vizibila.
Atunci care e acel detaliu care face diferenta intre dumneavoastra si partea adversa?
In primul rind ca despre autonomie nu trebuie sa vorbesti, ci sa pui umarul pentru ea. Prin urmare, eu as fi bucuros daca la 15 martie se va citi proclamatia la Odorhei si a doua zi Tinutul Secuiesc va avea autonomie. Intrebarea care se pune e cum se poate obtine autonomie.