Recomandări de siguranță la încălzirea locuinței în sezonul rece

În sezonul rece creşte pericolul producerii unor accidente sau a intoxicărilor cu monoxid de carbon în urma folosirii necorespunzătoare a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, respectiv a efectuării unor modificări neautorizate ale acestora.

“O mamă şi cei doi copii ai ei, găsiţi morţi în casă. Prima ipoteză, intoxicaţia cu monoxid de carbon“ sau: „15 elevi s-au intoxicat cu monoxid de carbon chiar în timpul orelor de curs. Adolescenţii au leşinat şi au fost transportaţi de urgenţă la spital. Medicii au constatat că de vină este monoxidul de carbon de la sobele din clase.“ Acestea sunt doar două dintre titlurile şocante pe care le citim uneori în presă, însă exemplele ar putea continua. Din nefericire, astfel de situaţii se înregistrează cu zecile, îndeosebi în timpul sezonului rece.

În această perioadă s-au înregistrat un număr mare de asfixii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon, cea mai mare parte a evenimentelor având drept cauză lipsa tirajului coşurilor de evacuare a gazelor arse sau improvizaţiile la instalaţiile de utilizare a gazelor naturale.

Putem evita toate evenimentele de acest tip, multe dintre ele tragice, dacă alocăm doar câteva minute pentru a ne informa cum să utilizăm corect sursele de energie. Pentru prevenirea evenimentelor grave, compania E.ON Gaz Distribuţie informează că, pentru propria lor siguranţă, consumatorii trebuie să respecte cu stricteţe următoarele reguli privind utilizarea instalaţiilor de gaze naturale:

să nu doarmă cu focul deschis;
să nu doarmă în încăperi cu aparate de utilizare neracordate la coşul de fum (aragaz etc.);
să nu lase focul nesupravegheat la arzătoarele neautomatizate;
să nu folosească aparate de utilizare care nu sunt etanşe sau nu au tiraj;
să nu folosească improvizaţii la instalaţiile de utilizare;
să asigure o ventilare permanentă în încăperile unde funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă;
să asigure verificarea şi curăţarea coşurilor de fum cel puţin de două ori pe an( o dată, obligatoriu înaintea începerii sezonului rece).

În caz că simt miros de gaz, consumatorii sunt rugaţi să aplice următoarele măsuri de siguranţă:
să stingă toate focurile;
să deschidă imediat toate uşile şi ferestrele;
să nu manevreze aparate electronice;
să nu aprindă lumina;
să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale;
să sune imediat la dispeceratul de urgenţă al E.ON Gaz Distribuţie la unul dintre numerele de telefon:

0265.200.928
(număr taxabil cu tarif local din reţeaua Romtelecom şi cu tariful operatorului pentru toate celelalte reţele de telefonie)

sau

0800.800.928
(număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă).

Modificarea instalaţiilor de gaz fără avizele necesare şi/sau de către persoane neautorizate prezintă un permanent pericol de explozii şi de intoxicaţii. E.ON Gaz Distribuţie solicită consumatorilor interesaţi să efectueze modificări ale instalaţiilor interioare recurgând numai la serviciile unei societăţi sau ale unei persoane autorizate pentru proiectarea şi execuţia instalaţiilor de gaze naturale.

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.