Program pentru profesorii documentarişti, organizat de C.C.D. Bacău

Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău, a organizat în premieră programul de formare continuă, avizat de Ministerul Educației,  Proiectul pedagogic în centrul de documentare şi informare, destinat personalului încadrat în centrele de documentare şi informare şi în  biblioteci, dar și altor cadre didactice interesate de funcţionarea acestei structuri.

Acesta a fost inițiat și susținut de profesor formator Vasilica – Petronela Irimia, cu o bogată și recunoscută expertiză în domeniu.

Activitatea a avut loc în Centrul de Documentare şi Informare „Tudor Arghezi”, din incinta Şcolii Gimnaziale „Ing. Dimitrie Leonida” Bacău, un cadru adecvat cunoaşterii nemijlocite a rezultatelor proiectului, care a stat la baza înfiinţării centrelor, un program naţional care îşi propune educarea pentru accesarea şi utilizarea informaţiei, parte din procesul de formare a competenţelor-cheie ale elevilor.

Scopul cursului Proiectul pedagogic în centrul de documentare şi informare este dobândirea de către cadrele didactice a unei metodologii de lucru necesare organizării de activităţi pedagogice (lecţii, proiecte, parteneriate), care necesită exploatarea resurselor documentare şi echipamentelor din CDI.

Potenţialul pedagogic al centrului este reflectat de antrenarea şi exersarea competenţelor infodocumentare transversale, care participă implicit la dezvoltarea celor disciplinare.

Şcoala trebuie mai mult ca oricând să-şi construiască o strategie de formare a capacităților tinerilor în domeniul infodocumentar (de căutare, prelucrare şi comunicare a informaţiilor), demers care va include o evaluare finală a procesului cercetării şi produselor documentare.

„Noua” structură infodocumentară (prezentă în România din anul 1999), se afirmă în continuare prin impulsul trimis echipelor pedagogice de modernizare a ofertei educaţionale, în acord cu cerinţele unei alfabetizări informaţionale a individului.

”Credem că, în urma participării la acest program, atât profesorii documentarişti, cât şi cadrele didactice, care au responsabilitatea funcţionării C.D.I.-urilor, au intrat în posesia unor informaţii fundamentale, privitoare la proiectul pedagogic specific structurilor infodocumentare”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.