Povestea de succes a unei tinere din Bacău care studiază în Olanda

Tinerii din Zona Moldovei au devenit tot mai interesați de oportunitățile de studiu în străinătate și, singuri, cu ajutorul profesorilor sau la RIUF, caută informații. Irina Veliche este o tânără din Bacău care și-a urmărit pasiunea pentru muzică și dorința de a avea o carieră în acest domeniu așa că în timpul liceului a luat în calcul și subiectul studiilor universitare în străinătate. Informații despre viața de student internațional vor afla și tinerii din Bacău la cea de-a 12-a ediție RIUF, Romanian International University Fair pe 21 martie, la Iași.

Irina a finalizat studiile liceale la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău iar acum studiază International Music Management la INHOLLAND University of Applied Sciences, în Haarlem, Olanda. Cum a reușit să depășească cu succes greutățile întâmpinate, ce a motivat-o și cum i se pare sistemul de învățământ a povestit Irina într-un scurt interviu dedicat tinerilor din Bacău.

Ce te-a determinat să aplici la studii în străinătate?

Alegerea mea a fost determinată de cursul actual, International Music Management, care se poate studia doar în Haarlem și nicăieri altundeva în Europa. Având în vedere că industria muzicală e foarte bine dezvoltată aici și are o istorie în festivaluri și nume mari veșnic prezente, am încredere în sistemul lor de organizare și experiența profesională.

De ce ai ales să studiezi în Olanda?

Deși eram în cumpăna între a alege Anglia, Danemarca sau Olanda, am ales-o pe cea din urmă datorită prețurilor și a oportunităților de studiu. De asemenea, faptul că e o țara destul de liniștită și ok din punct de vedere meteorologic m-a facut să iau decizia asta.

Care au fost greutățile de care te-ai lovit și ce te-a motivat să le depășești?

Cel mai dificil lucru pe care a trebuit să-l fac a fost să mă acomodez cu sistemul universitar, în două luni de la ieșirea din liceu. E foarte mult de muncă și studiat. A durat ceva timp până mi-am intrat în ritm și am gasit motivare.

Care sunt costurile tale ca student și cum te descurci financiar?

Costurile sunt aproximativ 700 € pe lună (am inclus aici cazarea, taxe școlare și alte cheltuieli). Anul trecut am făcut un împrumut de la Guvern care m-a ajutat să plătesc lunar taxa facultății, pe care anul asta l-am anulat nemaifiind nevoie să iau bani extra. Acum, datorită faptului că lucrez cel puțin 30 de ore pe săptămână, primesc o bursă de 260 € lunar, iar pe lângă aceasta, primesc încă 260 € deoarece părinții mei au un venit anual de sub 30. 000 €.

Ce mesaj ai pentru tinerii din Bacău care se gândesc că ar vrea să studieze în străinătate?

Fiți motivați și alegeți ceva care vă inspiră cu adevărat! Nu veniți în Olanda cu gândul că o să vă petreceți zilele într-o euforie halucinogenă. Luați în serios învățatul, trebuie să începeți să vă comportați profesionist, dar în același timp să păstrați un aer creativ și original.


RIUF – Romanian International University Fair, eveniment de tradiție al lunii martie în Iași, este singurul târg de universități din zona Moldovei și va avea loc pe 21 martie la Hotel Unirea din Iași.

Te poți întâlni cu consilierii EDMUNDO la RIUF, cel mai mare târg de universități internaționale din Europa de Sud-Est. Aici poți afla informații personalizate despre studiul în străinătate, poți participa la workshop-uri și seminarii. În plus, doar la RIUF Iași poți vorbi cu reprezentanți ai universităților de top din lume precum MIT (locul 1 în Top QS) și Princeton (locul 9 în Top QS).

Cei interesați de participarea la târg se pot înregistra înainte pe site-ul www.riuf.ro, pentru a maximiza beneficiile obținute din participarea la târg.

EDUCATIVA este un grup de companii private și organizații non-guvernamentale ce dezvoltă și promovează împreună proiecte și servicii ce oferă tinerilor români oportunități de dezvoltare personală și profesională. Principalele proiecte marca Educativa: EDMUNDO – serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate; Reviro – oferirea a cât mai multe oportunități de carieră interesante și atractive tinerilor români cu experiență academică și/sau profesională în străinătate; RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universități din România.

Parteneri educaționali: British Council, CampusFrance, Comisia Fulbright, DAAD
Parteneri instituționali: Primăria Municipiului Iași
Organizații partenere: PRIME Iași, AsdMARK, Asociția Studenților la Informatică Iași, AIESESC Iasi, CIPO, Asociația pentru Educație Socială, BOS, Hipo, Inspire Business, ISIC România, ODAS, LSRS, VIP

One thought on “Povestea de succes a unei tinere din Bacău care studiază în Olanda

  • marți, 04-03-14 la 22:00
    Permalink

    Buna ziua!
    As dori sa studies si eu in Olanda la o universitate care are cursuri in domeniul siintelor sportive (sport studies, sport business. Sportul practicat – tenisul de camp. Media pe semestrul I 9.40.Sunt din Bucuresti.

    Va multumesc!

    Darian

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.