Fenomene ale naturii

Ploaia de meteori Perseide

In noptile de 11 si 12 agust a avut loc maximum curentului meteoric Perseide. Fenomenul s-a putut vedea cu ochiul liber, din zonele cu cer intunecat, fara poluare luminoasa.

Curentul de meteori Perseide este cel mai important curent al anului. Acesta determina in partea a doua a lunii iulie si prima parte a lunii august aparitia unor dare de lumina pe cerul intunecat al noptii.

Aparitia meteorilor din curentul Perseide se intensifica odata cu apropierea maximului de activitate, 12 august.

In preajma acestei date se pot observa de la cateva zeci la cateva sute de meteori intr-o noapte, culminand cu faza maxima, ce dureaza undeva in jur de 1-2 ore, cand se pot observa in medie 1-2 meteori pe minut.

Meteorii se pot observa bine doar din zonele unde cerul este negru, lipsit de poluarea luminoasa a oraselor. Meteorii curentului Perseide au radiantul (locul de unde radiaza meteori) in constelatia Perseu, de aici si denumirea pe care o are.

In anul 2005, maximum de activitate al curentului Perseide s-a preconizat a avea loc in data de 12 august in intervalul 20:00 – 22:30, ora Romaniei, adica inainte de caderea intunericului.

Ca urmare, romanii au putut urmari cel mai bine curentul in noaptea de 11/12 august, cand s-a vazut faza ascendenta si in noaptea de 12/13 august cand s-a prins faza descendenta.

Odata cu instalarea intunericului si apusul Lunii (in preajma miezului noptii), vor exista conditii ideale pentru observarea meteorilor pana in zorii diminetii. Meteorii se observa cu ochiul liber, nu cu instrumente astronomice.

robbybubble

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.