Inca un pas inainte

Sâmbătă, 21 aprilie 2007, s-au plantat din nou puieţi. Dar, din păcate, locul a trebuit să fie schimbat. Am aflat totul în acea dimineaţă. Chiar de la început vreau să-mi cer scuze faţă de doamna Silvia Holotiuc , de Anca si de toţi ceilalţi care au venit şi cu care nu ne-am putut întâlni.

Cei de la „Spaţii verzi” ne-au spus chiar în dimineaţa zilei de sâmbătă că nu mai avem voie să plantăm în locuri centrale datorită faptului că ar fi posibil ca puieţii să se usuce datorită stării lor avansate de înfrunzire. Deci, locul pe care am putut să-l alegem a fost la intrarea pe insulă, pe partea dreaptă. Îmi cer încă o dată scuze faţă de toţi cei care au venit şi care nu au găsit pe nimeni în părculeţul de joacă pentru copii de la Nord. Sper să înţeleagă nu au depins de mine multe lucruri printre care si acest aspect…

Am reuşit totuşi să i-au legătura cu o parte din cei care ştiam cu siguranţă că vin şi, astfel, ne-am dus cu toţii la insulă. Au participat la această acţiune:

Colegiul Vasile Alecsandri
Profesorii:
Negruţ Coralia
Bandi Cristian, împreună cu soţia şi copilul

Elevele din clasa 9E
Bărbuţă Alexandra
Neagu Andreea
Paiu Diana

Partidul PNŢCD
Bălan Ioan
Dobrescu Alexandru
Solomon Cătălin
Babiuc Silviana
Beleuz Marius Constantin
Ardeleanu Florin

Suciu Florin

Puieţii au fost asiguraţi, ca şi data trecută, prin amabilitatea si disponibilitatea domnului Curpăn Mircea şeful secţiei Spaţii Verzi din cadrul Servicii Publice. Transportul fost asigurat de către domnul Bălan Ioan. Mulţumesc pe această cale şi firmei „Energo-Concept” condusă de domnul Negru Mihai şi domnişoara Manea Marcela care au fost primii noştri sponsori (ne-au sponsorizat cu cumpărarea a cinci hârleţe, un târnacop şi cinci perechi de mănuşi). Vreau să mulţumesc şi tuturor acelora care ne-au susţinut în scris. Îi invit să ne cunoaştem. Adresa mea de e-mail este florinromania2004@yahoo.it.

Aduc o profundă mulţumire tuturor celor care au participat. Fetele din Alecsandri ne-au aratat prin simplitatea, entuziasmul si dedicaţia lor că putem spera într-o lume mai bună. Au fost un exemplu extraordinar pentru noi. Membrii partidului PNŢCD care au arătat că pot fi aproape de oameni nu doar atunci când ei au nevoie de noi. Dar ne-au arătat că, dincolo de politică, sunt români. Celor doi profesori care au sădit în sufletele „învăţăceilor” lor ideea că a fi român nu înseamnă doar a locui în România şi că, chiar dacă vârsta poate să-i descurajeze, pot să facă cu adevărat ceva pentru oraşul în care locuiesc.

Ştiu sigur că, în condiţiile în care, plantarea s-ar fi desfăşurat la locul stabilit de la început noi am fi fost mult mai mulţi. Deşi sunt întristat pentru dezamăgirea pe care le-am produs-o celor care au venit şi nu au găsit pe nimeni acolo, nu pot să nu mă bucur pentru faptul că numărul celor care au răspuns celei de-a doua chemări a fost cel puţin dublu. Asta nu arată decât că sunt mulţi care vor să facă ceva pentru oraşul în care trăim, pentru a ieşi din „monotonia” zilnică sau ca o formă de protest împotriva lipsei spaţiilor verzi, împotriva extinderii tot mai accentuate a parcărilor.

Plantarea de puieţi s-a terminat în această primăvară. Ea se poate desfăşura în două etape. Aşa cum se spune pe site-ul www.milioanedecopaci.ro se poate planta primăvara în lunile aprilie-mai (dar anul acesta s-a încălzit foarte devreme şi ca urmare frunzuliţa a ieşit mai repede) si toamna în lunile octombrie-noiembrie. Oricum, acţiunea noastră va continua în toamnă dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, la o scară mai largă. Noi nu trebuie să ne oprim la plantarea câtorva puieţi în anumite zone din oraş (dar care este foarte necesară), ci trebuie să creăm păduri de care să ne bucurăm şi care să fie lăsate urmaşilor, INTACTE. Noi trebuie să protestăm împotriva tăierii ilegale a copacilor. Trebuie să restrângem, prin lege, posibilitatea tăierii pădurilor. Şi aceasta este o formă de „plantare” a copacilor. Cât timp vom asista pasivi la ne-simţirea unora care vor să facă averi peste noapte vom pierde mare parte din moştenirea lăsată nouă. Noi trebuie să o păstrăm. Pentru noi şi pentru copii şi nepoţii noştri.

Dar strigătul nostru nu se opreşte doar la plantatul copacilor. Acesta a fost doar începutul. Cu ajutorul lui Dumnezeu, noi vrem să continuăm în acest spirit. Sâmbătă, 5.05.2007, vrem să organizăm o acţiune de curăţire a locului de lângă Bârnat, în spatele fostului ştrand „Tineret”. Dar vom anunţa cu câteva zile înainte acţiunea.

Strigătele noastre nu trebuie să fie urlete în noapte, singuratice, pustii. Şi acest aspect poate fi stopat doar prin acţiunea şi implicarea masivă a tuturor. Dacă vom trăi într-un oraş mai curat, mai „verde”, mai aproape unii de alţii, asta va depinde numai de noi. Statul, nu poate să oblige pe careva la o muncă voluntară, să sacrifice propriul timp pentru aproapele lui. Dar dincolo de Stat şi comoditatea fiecăruia există o conştiinţă: unii o numesc scânteie divină, alţii o numesc patriotism, alţii o numesc, pur şi simplu, dorinţă de a face ceva; dar oricum va fi numită ea arată doar un singur lucru: dacă o vei apela tu nu vei mai fi acelaşi. Ceva profund, radical se va schimba în tine. Va fi acea sămânţă care, aşa cum este scris, a căzut pe pământ bun. Şi ea a încolţit şi a dat roade. Nici o acţiune nu rămâne fără urmări. Depinde de noi cum alegem să facem acea acţiune şi care este scopul ei.

O nouă generaţie este gata să-şi facă apariţia. Ea este încă în somnul zburdalnic al tinereţii. Dar curând se va trezi. Şi atunci va cere cont pentru ceea ce am lăsat în urma. Va pune întrebări. Să fim pregătiţi! Să ne pregătim pentru a le răspunde cu fruntea sus. Să fim pregătiţi pentru a le arăta, practic, sacrificiul nostru. Dar să fie ceva PRACTIC. Nu aceleaşi teorii şi dezvinovăţiri cu care am fost atât de mult obişnuiţi. A venit vremea să facem ceva.

Vă mulţumim pentru sprijin, încredere, iertare (atunci când am greşit). Haideţi şi voi cu noi. Uniunea face forţa. Împreună vom reuşi mai multe. Să răspundem pozitiv, prin implicare, în tot ceea ce este nevoie şi tuturor celor care au nevoie. Să ne pregătim pentru acţiunea următoare.

Cu toată stima şi dedicaţia, grupul nostru „Puterea Adevărului”.

One thought on “Inca un pas inainte

  • vineri, 19-10-12 la 14:41
    Permalink

    Imi aduc aminte cu mare placere de toate aceste evenimente tin sa multumesc domnului Balan ioan si nu in ultimul rand domnului Ardeleanu florin

    Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.