Plamânii uscati ai unui oras muribund

Bacaul risca sa ramâna fara plamâni. Dumnezeu a dat Bacaului prin reprezentantii sai comunisti cel mai mare blestem: CIC. În tarile avansate un asemenea colos industrial se face la 200 de km de asezarile umane. Primul secretar de atunci, Gheorghe Rosu, ca sa-si tina scaunul, a aprobat fara sa crâcneasca „construirea gigantului producator de otravuri” chiar lânga Bacau.

„Fericirea” a avut roade imediat. Ceata industriala îsi facea aparitia astfel încât nici avioanele nu puteau zbura, tuse convulsiva, dureri de cap, greturi, adica tot tacâmul pentru a te simti cât mai prost. Ar fi trebuit în contrareplica ca bacauanii sa ridice imediat o adevarata perdea verde de copaci si plante care sa absoarba noxele si iradiatiile.

S-a facut ceva? Haideti sa aflam!

Parcul Cancicov, construit în 1930, un adevarat plamân, an de an, a fost ciuntit din suprafata sa si „barbierit” încât astazi a ramas un biet crâng cu câteva crâsme si copaci. Sub pretextul „copaci batrâni”, s-a taiat într-o veselie, ba chiar se justificau acesti copaci ca fiind un real pericol pentru plimbarile noastre. Imaginea actuala a parcului Cancicov este „Parcul Ciorilor”.

Dar sa vedem si alte parcuri.

Parcul Letea, ridicat de cel care a înfiintat fabrica Letea, Radu Porumbaru, falnic si plin de miresme, mai are azi câteva crengi razlete. Parcul CFR, o adevarata mândrie altadata a CFR-istilor bacauani, loc de odihna si meditatie, a fost înghitit de nepasare.

Parcul „Gheraiesti”, altadata loc de petreceri si de împrospatare a fortelor, locul tainicelor iubiri, pierde teren pe zi ce trece.

Un alt parc, al „Trandafirilor”, este singurul care se afla în atentia celor care îl au în pastrare. Într-adevar, aici s-a miscat ceva, s-a pastrat salcia lui Bacovia cu placa memoriala, iar o frumoasa fântâna arteziana reda farmecul de altadata. Administratia trecuta a facut prapad printre batrânii castani care înnobilau cu miresmele lor serile de mai si de iunie.

Nu te mai poti racori în zilele fierbinti de vara la umbra unui copac pe o strada bacauana. Aerul Bacaului devine pe zi ce trece mai irespirabil. Copiii sunt mai palizi decât lumina unui bec chior, iar batrânii tusesc în batista cu asm bronsic. Bacaul pare ca a devenit un Cernobâl românesc, cu orizonturi cu nesfârsite sicrie negre plumbuite. Nici un turist român sau strain nu gaseste o oaza adevarata de liniste si aer.

Pâna si Insula de Agrement pierde an de an din frumusetile sale. A disparut vestita alee de pini, au disparut stejarii, nucii, teii cu miresme uluitoare.

Ce va fi? Este greu de anticipat. Cert este ca avem nevoie de o implicare puternica pentru ca generatiile viitoare sa poata respira un aer cu mai putina poluare.

Autor: Stelian CARTACUZENCU

HARTA BACAULUI – VEDERE DIN SATELIT

2 comentarii la „Plamânii uscati ai unui oras muribund

  • sâmbătă, 31-05-08 la 10:55
    Permalink

    vorbe doaar vorbe dar nimic nu se face….pacat de copaci care au fost taiati sau spatiu verde ocupat de garaje,magazibe,blocuri…..urat ne autodistrugem…..oare chiar nu se poate face nimic….artrebuii sa existe in fiecare cartier din BACAU cate un parc …..spatiu verde/joaca ptr.copii……oare ce primar o sa faca treaba asta….spatii sunt dar nu se vrea sa se faca asa ceva…din pacate…..rusine BACAU….in fiecare cartier din BACAU sar putea face un parc tineti minte…..se pot cumpara terenuri si sa se faca parcuri cu multi copaci….

    Răspunde
  • joi, 07-08-08 la 12:22
    Permalink

    Vorbe doar vorbe!!!dar acum e prea tarziu,ca primarul a fost reales.Trebuia sa alegem primarul care avea in program „reimpadurirea” Bacaului.Nu avea asa ceva in program,Nu-l alegeam si gata.Acum nu putem face altceva decat daca presa si societatea civila din Bacau lanseaza o campanie insistenta care sa-l oblige pe primarul Stavarache sa repare aceste nenorociri care s-au abatut asupra Bacaului de a lungul anilor sub privirile nepasatoare ale fostilor primari printre care si dumnealui.Un astfel de program este de lunga durata,astfel ca actualul primar daca l-ar initia ar avea mari sanse sa mai castige alegerile inca odata in 2012

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.